Kornåkerkampanjen «Her vokser det brød» er i gang for tredje året på rad. Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) har i år fått 30 bønder i hele landet til å sette opp bannere med påskriften «Her vokser det brød» i kornåkrene sine.

— Hensikten er å vise fram hvor i Norge det produseres korn, mel og brød samt å knytte den norske kornbonden og bakeren tettere sammen, sier daglig leder i OBK, Torunn Nordbø.

For å sparke i gang årets kampanje, har OBK denne våren invitert lokale bønder til frokost og kornprat hos lokale bakere.

— Det er viktig at bonden og bakeren kjenner til hverandres betingelser, slik at de sammen kan komme frem til gode produkter for forbrukerne, sier Nordbø.

Lokalt samarbeid

I Grimstad kjenner kornbonde Tor Helge Arnevik og baker Jon Magnus Berg allerede godt til hverandres betingelser etter tre år med samarbeid. Nylig møttes de på nytt hos Sam Berg bakeri, og der fikk bonden prøve å bake med mel laget av eget korn.

— Det var helt nytt for meg, det er nemlig kona som baker hjemme. Og jeg fant vel ut at nevene mine passer best i jorda! Men det var interessant å lære mer om hvordan de jobber i bakeriet. Med tanke på samarbeidet vårt, er det viktig at vi forstår hverandre godt, sier Arnevik.

Han dyrker rundt 30 tonn korn i året på Bringsverd gård, som er en gammel kongsgård med historie helt tilbake til vikingtiden. Kornet males med steinkvern av Kvelde Mølle – før Sam Berg bakeri tar det i bruk i sin brødproduksjon.

Vikingbrød er et resultat av samarbeidet mellom bakeriet Sam Berg og kornbonden Tor Helge Arnevik, som driver Bringsverd gård. Foto: OBK

Vikingbrød er et resultat av samarbeidet mellom bakeriet Sam Berg og kornbonden Tor Helge Arnevik, som driver Bringsverd gård. Foto: OBK

Populære lokalbrød

— Vi lager tre brødtyper som kun inneholder mel laget av korn fra Bringsverd gård. Interessen for lokalmat er veldig stor for tiden, så vi har fått god respons på disse brødene og samarbeidet vårt, forteller Jon Magnus Berg.

Bakeren understreker viktigheten av å satse på kortreist lokalbakst.

— Jeg mener at det importeres alt for mye bakervarer fra utlandet. Det er synd og skam når vi både har flinke bønder og gode råvarer her i landet, sier han.

Torunn Nordbø i OBK tror at mange nordmenn tar brødet de finner i butikken for gitt.

— Derfor ønsker vi å synliggjøre norsk korn- og brødproduksjon. Her vokser det brød-kampanjen vil nok gi mange en aha-opplevelse, sier hun.