Årets ferske svenner kommer nok også opp på samme faglige nivå som forgjengerne. Men da trenger de mer praksis.

Færre meget godt bestått

– Vi har ikke hatt så mange «meget godt bestått» denne sesongen som vi har hatt tidligere, forteller Karina Brandslet til Bakeri.net. Hun leder prøvenemnda for konditorfaget i Oslo og Viken. I vår fryktet hun blodbad på svenneprøvene. Nemnda ba bransjen ta ekstra tak for å unngå å miste et helt kull med svenner.

– Jeg synes nivået på prøvene i år har vært lavere enn før. Det kan skyldes pandemien – at de ikke har fått like mye trening som før. Så spørs det hva som skjer videre: Om bransjen tar inn lærlinger eller ikke, sier Brandslet. Fremdeles er det flere som ikke har fått læreplass.

Flere høstprøver

En annen ting som skiller seg ut, er at flere har tatt prøven om høsten. Tidligere har flere gått opp om våren.

– Det er jo naturlig i forbindelse med at bedrifter har vært stengt. Så har de brukt sommeren på å få trent litt mer, konstaterer hun.

Mindre mengdetrening

Når nivået ikke er på høyde med tidligere, forklarer hun det med at de som har tatt prøven, ikke har hatt den muligheten til mengdetrening som lærlingene vanligvis har. – Vi har blant annet hatt en del lærlinger som har vært ansatt i hotell, og ikke bare i rene bakerier. I tillegg er det også lærlinger som har vært permittert, forteller hun.

I de tilfellene har det gått an å gi dispensasjon slik at lærlingene har kunnet ta svenneprøve. Det gjør blant annet at bedriftene får mulighet til å ta inn ny lærling til planlagt tid. Nå håper Karina Brandslet at bransjen er klar til å ta inn nye lærlinger.