Det britiske laget i aksjon under finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie for to år siden.

Klimaendringer i konditor-VM

Slik blir finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie 2023.

Publisert

Det er nødvendig å dra konditor-VM i en mer samfunnsansvarlig retning.

Gjennom nasjonale og kontinentale konkurranser de siste to årene, har 18 lag fra hele verden sikret seg en plass i finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie 2023. Det prestisjefylte mesterskapet arrangeres på Sirha-messen i Lyon 20. og 21. januar.

Hvert av de 18 lagene består av tre utøvere: En sjokoladeekspert, en isekspert og en sukkerekspert. I finalen skal de produsere 44 desserter og tre skulpturer i løpet av ti timer.

Nærmere bestemt skal de lage 3 desserter som kan deles, 3 frosne desserter, 26 iskrem på pinne, 10 restaurantdesserter, 1 sjokoladeskulptur, 1 sukkerskulptur og 1 isskulptur.

Samfunnsansvar

President for Coupe du Monde de la Pâtisserie siden 2019, Pierre Hermé, har vært opptatt av å gjøre mesterskapet mer relevant i forhold til de utfordringer som verden står overfor. I år er klimaendringer valgt som tema for konkurransen.

– Det er nødvendig å dra konditor-VM i en mer samfunnsansvarlig retning, uttaler Hermé i en pressemelding.

Den nye retningen innebærer blant annet at det ikke er lov å bruke tilsetningsstoffer eller andre kunstige hjelpemidler i konkurransen. Alle råvarer skal være bærekraftig dyrket og foredlet, og det er selvsagt viktig å unngå matavfall. Alt som lages i mesterskapet vil bli donert til ulike organisasjoner etter at dommerne har vurdert det.

To juryer

En smaksjury bestående av én representant fra hvert deltakerland skal bedømme lagene ut i fra kriteriene presentasjon, smak, arbeidsteknikk, kompetanse, respekt for produktene og oppskriftenes originalitet. Restaurantdesserten vil bli bedømt av en egen jury, som i tillegg vil legge vekt på grad av sømløshet og service, akkurat som i en restaurant.

Andrea Restuccia fra Italia jubler over seieren i konditor-VM i 2021.
Andrea Restuccia fra Italia jubler over seieren i konditor-VM i 2021.

Coupe du Monde de la Pâtisserie ble sist arrangert i 2021, og da var det Italia som vant, mens Japan kom på andre plass og Frankrike på tredje plass. Zero Waste Award gikk til Sveits, og Chile fikk Team Spirit Award.