W.B. Samsons kanelboller stekes i form og med jevne mellomrom hele dagen.
W.B. Samsons kanelboller stekes i form og med jevne mellomrom hele dagen.

Kåret til Oslos beste kanelboller

Tre bakerier fikk terningkast 6 i Aftenpostens siste test.

Publisert

Det er utrolig gøy å gjøre det bra i slike kåringer, og det har positiv innvirkning på salget.

Nordmenn elsker kanelboller, og derfor er det også mange som er interessert i å vite hvor de kan kjøpe de aller beste.

Det har vært gjennomført flere tester av Oslos kanelboller tidligere, men like før jul gjennomførte Aftenposten en ny og grundig test av 13 kanelboller fra ulike bakerier og kafeer i hovedstaden.

I testpanelet satt de fire matanmelderne Morten Schwencke, Erik Gulbrandsen, Maria T. Pettrém og Sigrid Gausen. De var på forhånd enige om at en god kanelbolle har «tydelig kanelsmak, luftighet, saftighet og struktur i deig» samt «et fint utseende med tydelige spor av godt håndverk».

Kanelboller fra følgende steder ble testet: Godt Brød,  Åpent Bakeri, Kveitemjøl, Håndbakt, Mendel’s, Baker Nordby, Baker Hansen, W.B. Samson, Stockfleths, BIT, Boulangerie M, Kaffebrenneriet og Ille Brød.

– For syrlig smak

Aftenposten har tidligere kåret Ille Brød til Oslos beste bakeri, men kanelbollen deres fikk bare terningkast 3 i denne testen. Testpanelet opplevde kanelen som klumpete og mente at deigen var for syrlig i smak. Terningkast 3 fikk også kanebollene til Baker Nordby, Håndbakt, Åpent Bakeri, Stockfleths og Kaffebrenneriet.

Testpanelet likte kanelbollene til Boulangerie M, Baker Hansen og BIT hakket bedre, og disse fikk terningkast 4.

Godt Brøds kanelbolle fikk testens laveste score med en 2-er på terningen. Best i test ble kanelbollene fra Kveitemjøl, Mendel’s og W.B. Samson, som alle fikk terningskast 6.

– Svært syndig

– Det er utrolig gøy å gjøre det bra i slike kåringer, og det har positiv innvirkning på salget, sier daglig leder i W.B. Samson, Carl Fredrik Samson, til Bakeri.net.

Samsons kanelbolle ble beskrevet som «svært syndig» av testpanelet. Den fikk blant annet skryt for å ha «flere lag med karamellisert sukker og mye smak av kanel».

Samson steker kanelboller med jevne mellomrom hele dagen. «Vårt mål er at den skal være lun i midten når du kjøper den, uansett hvor og uansett når», står det på bakeriets nettside.

Arbeid og kjærlighet

Slik ser Mendel’s kanelbolle ut.
Slik ser Mendel’s kanelbolle ut.

Mendel’s er et fransk konditori som tilbyr et utvalg av tradisjonelle franske bakverk. Men de selger også kanelboller, og Aftenpostens testpanel likte at denne bollen var litt mer deigete enn de andre. Den fikk også skryt for sukkerglasering, god kardemommesmak, mye digg fyll – og en unik form, der lagene med kanel vrengte seg ut.

– Vi er mest kjent for kakene våre, men vi prøver selvfølgelig å gjøre alle produkter så gode som mulig. Jeg har forsket en del på hvordan man lager den beste kanelbollen. Så det ligger mye arbeid og kjærlighet bak dette produktet, sier konditor og gründer av Mendel’s, Younes El Khomri, til Bakeri.net.

Bytter til den beste

Bakeriet Kveitemjøl sto bak to av kanebollene i testen. Den som hadde blitt kjøpt i deres eget utsalg på Aker Brygge fikk terningkast 6. Men Kveitemjøl leverer også kanelboller til Stockfleths, og denne bollen fikk bare terningkast 3.

– I desember leverte Kveitemjøl en annen type kanelbolle til oss enn den de selger selv. Men nå skal vi bytte til deres 6-er. Vi får den fra og med 1. februar, og det gleder vi oss til, forteller daglig leder i Stockfleths, Pernilla Persson.

Powered by Labrador CMS