Henrik Falkensten jobber for tiden som souschef i Michelin-restauranten Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim.
Henrik Falkensten jobber for tiden som souschef i Michelin-restauranten Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim.

– Jeg har jo lyst til å gjøre det bra

Henrik Falkensten (27) satser hardt mot sitt første NM i konditorkunst.

Publisert Sist oppdatert

NM i konditorkunst har lenge stått på ønskelisten og agendaen min.

Svennebrev i konditorfaget er et krav for å kunne delta i konkurransen om å bli Årets Konditor 2023. Henrik Falkensten gikk derfor opp til svenneprøven tidligere denne måneden.

– Det gikk bra, så nå er svennebrevet i boks, forteller han til Bakeri.net.

På mange måter var det kun snakk om en formalitet, for Falkensten er en svært dyktig og erfaren konditor.

– Jeg er utdannet kokk, men jeg har spesialisert meg på desserter. Jeg har jobbet med den søte delen av faget i mange år, både i restauranter og på landslaget, forklarer han.

NM i konditorkunst 2023

  • arrangeres av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) på messen Umami Arena
  • går av stabelen torsdag 16. februar fra kl. 10 til kl. 16:30
  • har "eventyr" som tema og omfatter tre hovedoppgaver: Sjokoladekonfekt, hovedkake og showpiece
  • skal bedømmes av Knut Harald Sørdal (hoveddommer), Tonje Holtungen, Hege Andersen og Cathrine Nilsen (assistentdommer)
  • står mellom seks finalister som er plukket ut av dommerpanelet: Henrik Falkensten (Britannia, Trondheim), Marthe Kilen (Fru Nelik, Rissa), Pascal Monet (Grand Hotel, Oslo), Rikke Sandanger Rosnes, (Stavanger Conditori, Stavanger), Malin Heggland Skagen (Vaaghals, Oslo) og Caroline Mo Vik (Thon Hotel, Sandven)
  • premieres med medalje, 10.000 kroner, tittelen Årets Konditor 2023, plass på Konditorlandslaget og muligheten til å representere Norge i internasjonale konkurranser

Falkensten har blant annet vært konditorsjef ved Happolati og Nemesis i Oslo. Han har også vært utøver på Kokkelandslaget i seks år, og han har mye konkurranseerfaring.

I 2016 kom han på tredjeplass i OL sammen med Kokkelandslaget junior. Året etter ble han kåret til Årets commis i Årets kokk. Samme år deltok han også i den nordiske og den europeiske kvalifiseringen til konkurransen Global Pastry Chef, og her kom han på henholdsvis andre- og tredjeplass. I 2018 var han med på å ta bronse i VM med Kokkelandslaget senior, og i 2020 var han med på å ta gull i OL i Stuttgart.

Etter OL i 2020 ga han seg på landslaget, men lysten til å konkurrere er der fortsatt.

– NM i konditorkunst har lenge stått på ønskelisten og agendaen min, forteller han.

– Hvordan forbereder du deg til konkurransen?

– Jeg trener hver dag, innimellom jobb og andre forpliktelser. Jeg satser hardt, for jeg har jo lyst til å gjøre det bra.

– Hvem og hva inspirerer deg?

– Lars Lian er en konditor som jeg har lært veldig mye av. Ellers blir jeg inspirert av å se på bilder fra konkurranser som Coupe du Monde de la Pâtisserie og World Chocolate Masters.

– Hva tenker du om temaet for NM i konditorkunst?

– Jeg tenker at eventyr er et spennende tema, der man enten kan velge en bred og åpen tilnærming, eller spesifisere det litt. Selv har jeg valgt en retning som jeg tror er litt kul, og kanskje også litt annerledes.

Powered by Labrador CMS