Det var kun 100 personer som fikk delta fysisk grunnet smittevernsregler. Men hele inspirasjonsdagen ble også streamet til de som ikke fikk plass.

Inspirerte bransjen for sjette gang

Slik var Møllerens inspirasjonsdag 2021.

Publisert Sist oppdatert

Valgmulighetene gjør det vanskelig for oss. Derfor bør det være færre brød å velge i brødhylla.

Det er lenge siden sist bransjen har kunne samles fysisk, og alle stoler var tatt på Høymagasinet i Oslo hvor Møllerens samlet bransjen. Elisabeth Viken Klokkervold, salgsdirektør i Møllerens, var for sjette gang glad for å ønske gjestene velkommen til arrangementet. Del en av Møllerens inspirasjonsdag bestod av diverse, bransjerelevante inspirasjonsforedrag, samt en paneldebatt om mel- og kornbaserte produkter i fremtidens matsystem. På del to var det middag og utdeling av Møllerens inspirasjonspris.

Vanes makt

Foredragsrekken ble igangsatt av Lars Erling Olsen, professor ved Handelshøyskolen BI, som foreleste om vanens makt.

– Hvorfor kjøper vi ikke mer økologisk mat når alle vet det er bedre? Hvorfor spiser vi ikke mer grovt brød og fisk, når alle vet det er bedre for oss? Dette styres i stor grad av vaner, sier Olsen.

Det går i stor grad i samme tralten, derfor er det viktig for matbransjene å forstå hva som er viktig for folk. Folk har mye å tenke på, derfor er vanene våre så viktige for oss, for å ikke få overdose med valg og inntrykk.

For matprodusenter betyr dette at de vil få en fordel hvis de klarer å forstå hva som blant annet gjør forbrukerlivet lettere.

Lars Erling Olsen snakket om vanenes makt, og trakk frem seg selv som et eksempel. Han spiser kanelsnurrer med kaviar, av gammel vane.
Lars Erling Olsen snakket om vanenes makt, og trakk frem seg selv som et eksempel. Han spiser kanelsnurrer med kaviar, av gammel vane.

Færre brød i hylla, mer salg?

Ole Petter Nyhaug, kreativ leder i Opinion, har det siste året sett nærmere på om korona har endret matvaner i befolkningen, og han konkluderer med at mye er endret, men mye vil også bli som pre-korona.

– Valgmulighetene gjør det vanskelig for oss, sier Nyhaug. Derfor bør det være færre brød å velge i brødhylla. Nyhaugs påstand er at 10 prosent færre brødvarianter i hylla, sannsynligvis vil gi et salgsløft på 10 prosent.

– Folk er opptatt av bærekraft og matsvinn, og dette ser ut til å bli sterkere post-korona.  Opinion har foretatt undersøkelser som sier at 83 prosent av forbrukere sier at det er greit med mindre utvalg i brødhylla på slutten av dagen, sier Nyhaug.

Hans-Petter Nygård-Hansen tror den raske digitale utviklingen vil bidra til å skreddersy matvarer for fremtidens forbruker.
Hans-Petter Nygård-Hansen tror den raske digitale utviklingen vil bidra til å skreddersy matvarer for fremtidens forbruker.

3D-mat

Hans-Petter Nygård-Hansen er kommunikasjonsrådgiver og datanerd. Han tror digitaliseringen vil revolusjonere matbransjen, noe den også allerede har gjort på mange felt. Med flere mennesker og færre ressurser, tror Nygård-Hansen at vi må tenke nytt for at alle skal ha nok. Storbyene vil vokse fremover, og bygda vil i større grad blir steder for matproduksjon.

–Maten vil bli mer basert på planter, og den vil designet i større grad til den den er påtenkt. Jeg tror vi for eksempel vil se at 3D-printing av mat vil bli stort. I dag finnes det printere som kan printe en plantebasert hamburger, men den er dyr. En slik printer koster i dag 100 000 dollar. Men all erfaring tilsier at det ikke vil ta lang tid før den koster 100 dollar. Dermed kan vi se for oss at det vil bli enkelt å skaffe maten vi selv vil ha og har behov for, laget av planter, sier Nygård-Hansen.

Panelet bestod av (fv) Petter H. Brubakk, adm. Dir. NHO mat og drikke, Tor Søreide Sivertsen, adm. Dir. i Mesterbakeren, Lars Petter Tunholt, konserndirektør brød og bakervarer i Norgesgruppen og Olaug Bollestad, avtroppende landbruks- og matminister,
Panelet bestod av (fv) Petter H. Brubakk, adm. Dir. NHO mat og drikke, Tor Søreide Sivertsen, adm. Dir. i Mesterbakeren, Lars Petter Tunholt, konserndirektør brød og bakervarer i Norgesgruppen og Olaug Bollestad, avtroppende landbruks- og matminister,

Bærekraftige norske sorter

I år fant Møllerens også plass til en paneldebatt, ledet av Ole Petter Nyhaug. I panelet satt Olaug Bollestad, avtroppende landbruks- og matminister, Lars Petter Tunholt, konserndirektør brød og bakervarer i Norgesgruppen, Tor Søreide Sivertsen, administrerende direktør i Mesterbakeren og Petter H. Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Debatten gikk i mel og kornbaserte produkters plass i fremtidens matsystem. Det var delte meninger om kvalitet og sunnhet, og hvordan disse begrepene oppfattes av forbruker, men felles konsensus om at myndighetens kostholdsråd er retningsgivende for hvordan bransjen forholder seg til helseaspektet, som vil bli mer og mer viktig fremover. Bærekraft vil bli et viktig begrep i mel og kornsammenheng i årene fremover.

– Hele verdikjeden må samarbeide for å utvikle bærekraftige og spiselige kornsorter i Norge, sa Bollestad, fremdeles tydelig engasjert for norsk mat, til tross for jobbskifte i oktober.

Venke Knutson stod for det musikalske underholdningsinnslaget
Venke Knutson stod for det musikalske underholdningsinnslaget

I kjølevannet av en pandemi

Flere andre dyktige og interessante foredragsholdere stod også på scenen denne dagen:

Louise Byg Kongsholm, trendforsker i danske PEJ-gruppen, har deltatt på inspirasjonsdagen siden oppstarten. I årets utgave foreleste hun om hvordan man navigerer i kjølevannet av en pandemi – både som menneske, produsent, merkevare og organisasjon.

Tor Erik Aag, kommersiell direktør i Oda (Kolonial.no), snakket om hvordan dagligvarehandelen utvikler seg og hvordan de skal utvikle seg videre med ny teknologi.

Stig Bareksten en en av verdens beste destillatører ogf har opplevd stor sukesess med merkevaren Bareksten, siden han startet opp i 2015. Han forttalte om hvordan han har skap en smaksprofil, identitet, og merkevare som hevder seg internasjonalt. Og hvordan denne kunnskapen kan overføres til andre bransjer.

I løpet av dagen er gjestene også underholdt av konferansier Paul Haavard Østbye, Vibeke Knutson og Ken André Ottesen.

Møllerens inspirasjonspris 2021

Baker Hansen fikk Møllerens inspirasjonspris 2021. Les mer om overrekkelsen, juryens begrunnelse og kommentarer fra den glade vinneren.

Powered by Labrador CMS