Kontaktløse betalingskort gjør betaling av småbeløp raskt og enkelt.
Kontaktløse betalingskort gjør betaling av småbeløp raskt og enkelt.

Ingen grunn til å endre betalingsrutiner

Bakeri.net skrev for litt siden om Naustdal Dampbakeri som ble utsatt for svindel med kontaktløse kort. De oppfordret andre til å se på sine rutiner for å forhindre samme svindel. Dette er det ingen grunn til, sier BankAxept.

Publisert Sist oppdatert

Vi ser ingen grunn for varehandelen til å endre sine rutiner.

Naustdal Dampbakeri opplevde å bli svindlet med et kontaktløst kort og la om sine rutiner etter episoden.

BankAxept (nå en del av Vipps AS) sier de nye kontaktløse kortene er godt beskyttet. Banken setter en grense for hvor mange kjøp med lave beløp som kan gjennomføres før PIN-kode kreves, samt at alle kjøp overvåkes av banken for å kunne oppdage mistenkelig adferd.

– Vi ser ingen grunn for varehandelen til å endre sine rutiner, men akkurat som med vanlige kort vil vi oppfordre alle som mister kortet sitt om å melde ifra til banken med en gang, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps.

Mindre svindel

– Våre egne erfaring og erfaringer fra utlandet viser at det ikke er noe mer svindel med kontaktløse kort enn med tradisjonelle kort hvor du bruker chip og PIN. I Danmark hevder Nets at svindelen med kort har gått drastisk ned nettopp på grunn av kontaktløse kort. Noe av grunnen til dette er at med kontaktløs kortbetaling eliminerer man risikoen for «skulderkikking» og eksponering av PIN-kode, sier Kjærnes.

Butikken har ikke ansvar

– Hva skal butikken gjøre hvis man mistenker svindel med kontaktløse kort? 

– Svindlere kan stjele kort og PIN og svindle med «vanlige» kort på linje med kontaktløse kort. Ved mistanke om  at kortholder har et stjålet kort (enten med chip eller kontaktløst) kan butikken sjekke legitimasjon på bak på kortet. Eventuelt kan man notere navn og melde fra til Politiet. Hvis korteier har rukket å oppdage at kortet er på avveie og har kontaktet banken, vil det være sperret og forsøk på bruk vil bli avvist. Butikken har ikke ansvar for å gjør noe spesielt selv om de har mistanke om at kortet er stjålet. De vil få oppgjør – men det er positivt om de gjør noen ekstra kontroller hvis de har reell mistanke. Da er legitimasjonskontroll som ved reserveløsning det de kan gjøre, forteller Kjærnes.

– Hvor mange har slike kort i dag og kan man bruke de hos alle med terminal?

– Omtrent halvpartene av bankkortene i markedet er kontaktløse. Man kan i dag tæppe i alle terminaler hvor butikken har aktivert denne funksjonen. Det vil da vises et kontaktløs symbol i terminalen ved registrering av beløp i betalingsøyeblikket. Merking av kassapunkt vil bli bedre fremover og de aller fleste terminaler forventes aktivert i løpet av 2019. Da tror vi de fleste av oss vil tæppe når de betaler.

Mobilbetaling på vei

 – Vil betaling med mobil være tryggere enn med et kontaktløst kort og vil dette eventuelt ta over for kortbruk fremover?

– Når man bruker mobilbetaling med PIN eller sikkerhetskode er det da viktig å være ekstra påpasselig med denne koden også. Det er flere steder man nå kan bruke mobilbetaling med ulike løsninger, og både kontaktløs betaling om mobilbetaling er med på å gjøre betaling generelt mye enklere. Nordmenn har veldig gode løsninger for betaling med kort, som er både raskt, billig og enkelt, avslutter Kjærnes.

Powered by Labrador CMS