Martin Berntsen, daglig leder i Naustdal Dampbakeri advarer mot svindel med kontaktløse betalingskort.

Legger om rutiner etter svindel

Naustdal Dampbakeri advarer mot kontaktløse kort og endrer egne rutiner etter svindel på Olefine Conditori.

Publisert Sist oppdatert

Eg er litt skeptisk til kor enkelt det er.

Med kontaktløse kort (BankAxept) , som nylig ble tatt i bruk, kan man gjennomføre betalinger og uttak på inntil 200 kroner uten å trykke inn PIN-kode på en betalingsterminal. Dette åpner for svindel på opptil 1000 kroner hvis man mister kortet og svindleren tar en rask runde på forskjellige terminaler.

Svindlet med en gang

På Olefine Conditori i Førde ble svindelen tatt i bruk like etter at den nye betalingsmetoden var i drift, skriver Firda.

– Det var nesten litt påfallande: Rett etter at vi hadde opna betlaingsterminalane for betaling med kontaktlause betalingskort, opplevde vi eit tilfelle av svindel, fortel Martin Berntsen, dagleg leiar ved Naustdal Dampbakeri, som eig kafeen Olefine.

– Ein dag kom det ein far innom her. Dottera hadde blitt fråstolen eit kort, og pengar var forsvunne frå kontoen. Faren hadde gått gjennom kontoutskrifta, og funne transaksjonar som dottera ikkje kjende til. Ein av dei var eit kontantuttak på 200 kroner frå vår betalingsautomat, forteller Berntsen.

Endrer rutinene

Den nye betalingsmetoden gjør at man kan holde kortet over terminalen, uten å taste inn PIN-kode, og enten betale eller ta ut penger.

Etter hendelsen har Naustdal lagt om sine rutiner.

– Fram til då hadde vi latt kundar ta ut pengar med betalingskort, utan at dei kjøpte noko.  Skal du ta ut pengar her, må du no kjøpe noko, og du må taste kode. Slik har vi løyst det.

Berntsen synes kontaktløse kort er enkle i bruk men at det er en sikkerhetsglipp i praktisk bruk.

– Eg er litt skeptisk til kor enkelt det er. Løysinga er genial kva gjeld at det går fort og enkelt, men om prisen er at det blir masse svindel, så er det ikkje bra, seier Berntsen til lokalavisa.

Kan ikke sjekke alle kort

Martin Berntsen råder nå alle butikker til å følge deres nye rutiner for å hindre svindel og forteller at det er en umulig oppgave å skulle sjekke alle bankkort som brukes i transaksjoner i butikkene.

– Kva gjeld varekjøp, kan vi ikkje det. Skal vi sjekke alle betalingskort, går jo vinninga opp i spinninga.

Ingen utbredt svindelmetode

– Vi er faktisk ikkje borti mange slike saker. Men dette er jo ganske nytt. Eg har sjølv tenkt på at det der kan skje om ein misser kortet. Men misser ein kortet, så gjeld det jo å få sperra det med ein gong, sier etterforskingsleder Stine Marie Vårdal ved Førde Lensmannskontor til avisa.

– Praksis i slike saker har tidlegare vore at kunden skal ha vist grov uaktsemd, om han eller ho skal stå ansvarleg for tapet. Ved kontaktlaus betaling er det ei maksgrense på 200 kroner per betaling. I tillegg er det ei maksgrense for oppsamla totalbeløp på tusen kroner før ein blir beden om å bruke pinkode. Den kontrollen kjem av sikkerheitsårsaker også jamleg over tid, sier informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest til Firda.

 

Kontaktløse betalingskort:

Meningen er å skape en enklere og raskere måte å betale på.

Bruker trenger ikke å oppgi PIN-kode så lenge beløpet ikke overstiger 200 kroner, men etter et gitt antall betalinger må PIN-kode tastes inn.

Ved større kjøp må brukeren bekrefte betalingen ved å skrive inn PIN-koden.

Kontaktløs betaling baseres på NFC-teknologi (Near Field Communication), som kommuniserer trådløst mellom kortet og betalingsterminalen ved hjelp av radiosignaler. Den samme teknologien kan også brukes i mobiltelefoner, da trenger brukeren en app og en telefon som støtter NFC.

Kilde: bankaxept.

Powered by Labrador CMS