Disse 20 finalistene skal kjempe om å bli World Chocolate Master 2018.
Disse 20 finalistene skal kjempe om å bli World Chocolate Master 2018.

Hvem blir verdens nye sjokolademester?

31. oktober til 2. november skal disse 20 finalistene kjempe om tittelen World Chocolate Master 2018.

Publisert Sist oppdatert

Finalen foregår over tre dager, der det også er lagt opp til tre runder med ulike oppgaver.

World Chocolate Masters er en konkurranse som hvert tredje år kårer den aller dyktigste og mest kreative chocolatieren eller konditoren innen sjokoladefaget. 31. oktober til 2. november i år er det klart for en ny finale, der 20 finalister skal kjempe om å bli World Chocolate Master 2018. Finalen finner sted på messen Salon du Chocolat i Paris. Opptakten til årets konkurranse startet allerede for to år siden med lansering av denne utgavens tema, som er «Futropolis». Mer enn noensinne handler 2018-utgaven av mesterskapet om innovasjon og kreativitet, ifølge arrangøren Cacao Barry. Temaet Futropolis skal nemlig utfordre deltakerne til å tenke på fremtiden for sjokolade-gastronomi, eller mer spesifikt hvordan fremtidens byer vil påvirke måten vi lever på og måten vi forbruker og nyter sjokolade på… I løpet av 2017 og første halvdel av 2018 er det blitt gjennomført delfinaler i 20 ulike land og regioner i verden. Den nordiske og baltiske delfinalen ble vunnet av dansken Tor Stubbe, som til vanlig er chocolatier og konditor hos Bojesen og Oialla i København. Stubbe var også med i finalen i World Chocolate Masters forrige gang konkurransen ble arrangert, som var i 2015. Da endte han på en flott femteplass. Seieren gikk til franskmannen Vincent Vallée, som er regjerende World Chocolate Master helt til en ny vinner blir kåret 2. november.

Tema for 2018-utgaven av World Chocolate Masters er fremveksten av megabyer og hvordan de vil utfordre måten vi lever på.
Tema for 2018-utgaven av World Chocolate Masters er fremveksten av megabyer og hvordan de vil utfordre måten vi lever på.

Første runde

Finalen foregår over tre dager, der det også er lagt opp til tre runder med ulike oppgaver. Den første dagen, 31. oktober, skal alle de 20 finalistene lage en showpiece i sjokolade kalt «The Futropolitan». Hele showpiecen skal være i ren sjokolade og lages på stedet, foran publikum. Deltakerne blir her bedt om å prøve å utfordre reglene for den klassiske showpiecen. I tillegg skal de lage en såkalt «Gâteau de Voyage», som direkte oversatt fra fransk betyr «reisekake». Oppgaven er å lage en kreativ og moderne variant av den klassiske reisekaken. Resultatet skal bli en sjokoladekake som passer en reisende livsstil.

Andre runde

Neste dag skal finalistene lage «fremtidens sjokoladeplate» ved hjelp av Cacao Barry’s Or Noir-konsept. De skal også lage en sjokolade-snack «to go», tilpasset en moderne, mobil livsstil. Og de skal modellere en moderne sjokoladefigur som skal by på nye sanseopplevelser.

Tredje runde

De 10 finalistene som får høyest poengscore i de to første rundene, går videre den tredje og siste runden 2. november. Her er oppgaven å lage et «ferskt Futropolis-bakverk». Alt skal lages fra grunnen av, med ferske ingredienser og uten bruk av fryser. Deltakerne blir også bedt om å bruke mindre sukker enn vanlig. Den finalisten som får høyest poengscore i runde tre, vil bli kåret til den nye World Chocolate Master.

Dommerne

Dommerpanelet i finalen vil bestå av tre jurypresidenter og 20 jurymedlemmer. Frank Haasnoot fra Nederland skal være leder for de tre presidentene. Han vant selv World Chocolate Masters i 2011. Verdens beste konditor, Cédric Grolet, skal være smakspresident, mens Naomi Mizuno, som vant World Chocolate Masters i 2008, skal ha hovedansvar for de kunstneriske vurderingene.                  

Powered by Labrador CMS