Om ganske nøyaktig ett år er det finale i World Chocolate Masters, og der skal danske Tor Stubbe, som sist, representere Norden og de baltiske landene. Det ble klart tidligere denne uken, da Stubbe vant den nordiske og baltiske delfinalen i København.

Stubbe var også med i finalen i World Chocolate Masters forrige gang konkurransen ble arrangert, som var i 2015. Da endte han på en flott femteplass. Seieren gikk til franskmannen Vincent Vallée, som beholder tittelen World Chocolate Master helt til en ny vinner blir kåret i neste år.

Tid og sted for 2018-finalen er 31. oktober til 2. november i Salon du Chocolat i Paris. Her skal 20 av verdens fremste chocolatiers kjempe om å bli den aller beste. Etter Stubbes seier i København er nå navnene på 14 av de 20 finalistene klare. Det arrangeres delfinaler i 20 land og regioner gjennom hele 2017, og fremdeles er det noen som gjenstår.

Danmark mot Finland

I årets delfinale for Norden og de baltiske landene var det bare to deltakere. Tor Stubbe konkurrerte mot finske Eero Paulamäki, som til daglig er konditormester hos Fazer Café. Det var altså ingen norske deltakere med denne gangen. I 2015 deltok daværende landslagsutøver Marte Krystad, som kom på en god fjerdeplass og fikk hederlig omtale.

Tor Stubbe i aksjon under den nordiske og baltiske kvalifiseringen til finalen i World Chocolate Masters.

Tor Stubbe i aksjon under den nordiske og baltiske kvalifiseringen til finalen i World Chocolate Masters.

Foto: Cacao Barry/World Chocolate Masters

Til sammenligning var det ti utøvere i årets franske delfinale 25. oktober. Her var det Yoann Laval som vant til slutt. Dermed er Laval en av de 20 finalistene som Stubbe skal kjempe mot i Paris i neste år. Og det er ingen tvil om at konkurransen i 2018-finalen vil bli svært tøff. Finalistene som så langt er klare, har levert fantastiske og innovative bidrag i delfinalene.

Finnen Eero Paulamäki med sin ferdige showpiece.

Finnen Eero Paulamäki med sin ferdige showpiece.

Foto: World Chocolate Masters

Tema: Futropolis

Tema for World Chocolate Masters denne gang er fremveksten av megabyer. Bakgrunnen er forventningen om at mer enn halvparten av verdens befolkning vil være bosatt i en by med over ti millioner innbyggere innen 2025. Megabyene vil utfordre måten vi lever på, som for eksempel hvordan vi bor, hvordan vi jobber og hvordan vi spiser. I World Chocolate Masters 2018 blir deltakerne derfor utfordret til å se for seg hvordan sjokolade og andre høykvalitets konditorvarer for øvrig vil bli produsert og konsumert i en slik by i fremtiden. 2018-utgaven har derfor fått navnet «Futropolis».

Oppgaven i delfinalene er tredelt. Hver deltaker skal produsere en showpiece som reflekterer temaet Futropolis, et bakverk med smak av Futropolis og en sjokolade-snack «to go». Slik løste Tor Stubbe oppgaven:

Tor Stubbes showpiepe som reflekterer temaet «Futropolis».

Tor Stubbes showpiepe som reflekterer temaet «Futropolis».

Foto: World Chocolate Masters
Tor Stubbes sjokolade-snacks «to go», som han kalte Triple Theobromine, besto av kokossorbet og gele, salt karamell, alunga- og hassenøttiskrem, pannekake med fermentert honning og en kakaoserviett…

Tor Stubbes sjokolade-snacks «to go», som han kalte Triple Theobromine, besto av kokossorbet og gele, salt karamell, alunga- og hassenøttiskrem, pannekake med fermentert honning og en kakaoserviett…

Foto: World Chocolate Masters
Bakverket sitt kalte Tor Stubbe «Trigonopolis”. Sesam, kefir, bringebær, sitron og selvfølgelig sjokolade, var blant ingrediensene.

Bakverket sitt kalte Tor Stubbe «Trigonopolis”. Sesam, kefir, bringebær, sitron og selvfølgelig sjokolade, var blant ingrediensene.

Foto: World Chocolate Masters