Vilde Nistad Strandos og De Norske Kokkelandslagene Community Catering har tatt et historisk kategorigull i kokke-OL i Tyskland.

Historisk kokke-gull til Norge og Vilde

STUTTGART: De Norske Kokkelandslagene Community Catering tok i dag et historisk kategorigull i kokke-OL i Tyskland. Konditor Vilde Nistad Strandos er på laget som med gullet har fått en solid anerkjennelse for sin nytenkning innenfor kantine og personalrestaurant.

Dette er laget

De Norske Kokkelandslagene Community Catering består av:

  • Gunnar Hvarnes (manager)
  • Inger Renathe Østmo (kaptein)
  • Grethe W. Rafaelsen
  • Tore Stalsberg
  • Vilde Nistad Strandos
  • Anette Myrhagen
  • Pål Anda
  • Stine Strand

De Norske Kokkelandslagene har deltatt i IKA/Culinary Olympics siden 1962. I verdens tøffeste kokketevling konkurreres det i tre kategorier; junior, senior og community catering. Sistnevnte innbefatter personalrestaurant, kantine, institusjon, catering og militær forpleining.

Det gikk flere tiår før Norge tok sine første internasjonale gullmedaljer. Den første kom i 2006 og siden har Norge etablert seg på et høyt internasjonalt nivå for både junior- og seniorlag. Derfor er det både imponerende og oppsiktsvekkende at Norge tar sitt første kategorigull i kategorien Community Catering i sin tredje internasjonale konkurranse, med et lag som ble etablert for kun seks år siden.

Og midt i det hele står konditor Vilde Nistad Strandos. Bakeri.net snakket med henne like etter at laget var ferdig med sin konkurranse og Strandos var tydelig fornøyd med egen innsats. Og det er tydeligvis med god grunn. Hennes dessert og resten av maten gikk tydeligvis rett hjem hos juryen.  

Jubelen sto selvsagt i taket hos den norske leiren i Stuttgart der Norges Community Catering-lag kjemper mot 20 andre lag fra hele verden om å lage den beste maten. Deltakerlandene lager en konferanse/catering-meny til 24 personer og deretter en fullverdig lunsj til 120 gjester. Kostnaden pr. porsjon skal være under 6 euro. Konkurransen krever streng kalkulasjon og næringsberegning. 

Vil skape nye trender

– Da dette laget ble startet i 2018, ble det staket ut en ny kurs med mål om å innovere maten innenfor kantine og personalrestaurant. Vi kom på femteplass både i OL i 2020 og VM i 2022. Når vi nå får historiens første kategorigull, så er det fortsatt med samme konsept og tankegang som i tidligere konkurranser. Vi har hatt en oppfatning av at vi kanskje var litt tidlig ute med vår innovasjon i kategorien, men har hatt klokkertro på vår retning. I dag får vi en solid anerkjennelse for vår innovasjon som kommer til på bli lagt merke til i hele verden og som vil skape nye trender for kantine og personalrestaurant, både hjemme i Norge, men også internasjonalt, sier daglig leder i Norske Kokkers Landsforening, Espen A. Wasenius.

Kokker på et kjøkken som serverer mat.
Vilde Nistad Strandos var fornøyd med egen innsats i IKA/Culinary Olympics 2024 i Stuttgart, men er spent det endelige på resultatet som blir klart på onsdag.

Stolt kaptein

Inger Renathe Østmo, kaptein på De Norske Kokkelandslagene Community Catering, er strålende fornøyd med gullaget.

– Jeg er veldig stolt over det laget har prestert. De kom inn og leverte akkurat som de skulle på konkurransedagen med god energi. De lagde god mat og god stemning, og leverte på tiden.

– Hva betyr dette kategorigullet?– Kategorigull er første steg på veien for å nå målet om å komme på pallen i verdens tøffeste konkurranse. Vi har to kategorisølv bak oss fra 2020 og 2022. Det å få dette gullet viser at vi har gjort mye riktig. For oss er det en stor milepæl. Jeg er kort og godt veldig stolt over gjengen og den gleden de viser, sier Inger Renathe Østmo.

Pyntet sjokoladekakestykke på hvitt fat.
De Norske Kokkelandslagene Community Catering og desserten som Vilde Nistad Strandos var ansvarlig for.

Målet var kategorigull

– Vårt mål i Community Catering var å få kategorigull. Det har vi nå fått. Skulle det gi en pallplass, er det helt fantastisk og skulle vi vinne det hele, så er det helt sinnssykt. Det gullet vi fikk i dag er for meg like mye verdt som et samlet seniorgull. Så mye betyr dette. Det betyr et at segmentet kantine og personalrestaurant i kokkebransjen får forbilder som vil være svært positivt for rekrutteringen til denne delen av bransjen, sier manager for De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes og tilføyer:

– Mens vi i VM i Luxembourg i 2022 satset mer «high end»-mat, har vi nå i OL tatt det tatt det ned og jobbet mer med gode koke- og steketeknikker, godt håndverk og å ha det gøy i kjøkkenet. Vinneroppskriften er godt samhold og å lage god mat, sier en stolt kaptein Gunnar Hvarnes.

Mat til 144 personer

Menyen til det norske Community Catering-laget var todelt. Først skulle de levere en konferanse/catering-meny til 24 personer med sprø pita, kremost og røykelaks, samt en vegansk taco, potetlompe og ertekrem. Og en soft chiapudding med granola og friske bær.

Deretter laget de mat til 120 personer. Første rett var en salatbolle med et konditor-element. Deretter var det hovedrett der hovedkomponenten besto av tre grønnsaker der gjestene kan velge mellom kylling eller vegetar. Det ble servert sideretter med gode Gulløyepoteter fra Troms, samt en norskinspirert taboulé med bygg og linse. Det hele ble avsluttet med en sjokoladecremeux med hasselnøtter og solbær.

Endelig plassering klar onsdag

Dagens gullmedalje er en såkalt valør som sier noe om nivået det norske laget presenterte på. Med gull har Norge fått mellom 90 og 100 poeng i konkurransen (100 er maks). Den endelige poengsummen og plasseringen blir kjent under premieutdelingen onsdag 7. februar.

Her er resten av rettene som ga kategorigull til Norge:

 

De Norske Kokkelandslagene Community Caterings konferansesnack.
De Norske Kokkelandslagene Community Caterings vintergrønnsaker.
De Norske Kokkelandslagene Community Caterings hovedrett var kyllinglår.
De Norske Kokkelandslagene Community Caterings forrett "artcitic bowl".

 

 

Powered by Labrador CMS