Sara Igesund Christiansen er elev ved Sørumsand videregående skole i Akershus, der hun tidligere i vår vant fylkesfinalen til WorldSkills i bakerfaget. Nå kan den dyktige jenta også kalle seg norgesmester.

Glad vinner: Sara Igesund Christiansen, elev ved Sørumsand videregående skole.

Glad vinner: Sara Igesund Christiansen, elev ved Sørumsand videregående skole.

Foto: Mette Klever, Sørumsand videregående skole

— Det var et veldig høyt nivå blant bakerelevene i årets NM. De ble vurdert på mange områder, og Sara vant fordi hun jevnt over skåret bra på alle, sier Øyvind Skogsholm Hansen, som var dommer i bakerkonkurransen.

Han trekker frem at Sara var veldig god på teknikk og at hun leverte salgbare produkter.

— Det var veldig kjekt å se at årets konkurranse hadde flere deltakere enn i fjor. Da var det bare tre deltakere, mens vi i år hadde fem, sier Hansen.

Høyeste nivået

Også på konditorsiden var det rekordmange deltakere i årets Skole-NM. Ni jenter og én gutt kjempet om seieren, som til slutt altså ble delt mellom Victoria Sørbo fra Nannestad videregående skole i Akershus og Oda Marie Andresen fra Glemmestad videregående skole i Østfold.

— Disse to utpekte seg i konkurransen, og selv om de var litt forskjellige, leverte begge to på et veldig høyt nivå. Jeg fikk derfor kranglet meg til en delt førsteplass for dem, forteller dommer i konditorkonkurransen, Cathrine Nilsen, som også var veldig imponert over nivået i årets NM.

— Det er det høyeste nivået jeg har sett i et Skole-NM noen gang! Det virker som om dagens elever jobber mye mer med både teknikker og smak enn før, og i tillegg følger godt med på trender innen pynting. Jeg har inntrykk av at det må være mange flinke faglærere i skolene nå, sier hun.

Noen av Saras vinnerprodukter. Hun brukte ekte kardemomme, kokt vaniljekrem, 5 % skolding og smør i wienerbrødene.

Noen av Saras vinnerprodukter. Hun brukte ekte kardemomme, kokt vaniljekrem, 5 % skolding og smør i wienerbrødene.

Foto: Mette Klever, Sørumsand videregående skole

Spørsmål underveis

Skole-NM i baker- og konditorfag ble arrangert av WorldSkills og Trøndelag fylkeskommune på Strinda videregående skole i Trondheim 25. og 26. april.

Oppgaven i bakerkonkurransen var å lage produkter av 1 liter wienerdeig – 2 stykk små wienerkringler og minimum 3 sorter små-wiener – minst 10 stykk av hver. I tillegg skulle elevene lage produkter av 1 liter søt gjærbakst – minimum tre sorter og ti stykk av hver.

For konditorelevene var oppgaven å lage en vårkake med frukt og bær for 12 personer i to like eksemplarer.

I bedømmingen la dommerne vekt på utseende, smak, kreativitet og salgbarhet. HMS, arbeidsplan, produksjonshygiene og råvarebehandling ble også bedømt. Dommerne stilte også spørsmål til deltakerne underveis.

Resultater:

Bakerfag

1. Sara Christiansen, Sørumsand vgs., Akershus
2. Nora Fanebust, Sandsli vgs., Hordaland
3. Betzy Johanne Pedersen, Åssiden vgs, Buskerud

Konditorfag

1. Victoria Sørbo, Nannestad vgs., Akershus og Oda Marie Andresen, Glemmestad vgs., Østfold
2. Thamonwan Phunkoet, Karmsund vgs., Rogaland
3. Linn Therese Holtmoen, Storhamar vgs., Hedmark

Deltakerne i Skole-NM i konditorfag imponerte både på smak, teknikk og pynting.

Deltakerne i Skole-NM i konditorfag imponerte både på smak, teknikk og pynting.

Foto: Elin Solvang, Trøndelag fylkeskommune