WorldSkills Norway arrangerer for tiden fylkesmesterskap for yrkesfagelever rundt om i landet. Fylkesvinnerne i hvert fag går videre til Skole-NM april.

Fylkesmesterskapet for elever på Vg2 matfag i Akershus ble nylig avholdt på Sørumsand videregående skole. Her konkurrerte to elever i bakerfag og seks elever i konditorfag. Vinneren i bakerfag ble Sara Igesund Christiansen, som er elev ved Sørumsand videregående skole, mens Victoria fra Nannestad videregående skole ble best i konditorfag.

Dermed er de to jentene klare for Skole-NM i restaurant- og matfag 2018, som arrangeres av WorldSkills Norway og Trøndelag fylkeskommune 25. til 26. april. Baker- og konditorelever skal konkurrere på Strinda videregående skole i Trondheim.

WorldSkills Norway
  • er en ideell organisasjon som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning
  • drives av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Utdanningsdirektoratet, Kommunesektorens Interesseorganisasjon (KS) og en rekke landsforeninger, fagforbund, opplæringskontor, skoler og fylkeskommuner
  • har ansvar for det norske Yrkeslandslaget som annenhvert år deltar i de internasjonale konkurransene WorldSkills Competition (Yrkes-VM) og EuroSkills (Yrkes-EM). I tillegg
  • arrangerer selv Yrkes-NM hvert annet år i samarbeid med en fylkeskommune
  • arbeider også aktivt for å få skolekonkurranser (yrkeskonkurranser for elever i skolen) inn som en metode, spesielt i videregående skole - fordi det kan inspirere og motiver ungdom til å streve etter å nå yrkeskompetanse i verdensklasse

Kilde: Worldskills.no

 

 

Går for NM-seier

— Når vi nå har vunnet fylkesmesterskapet går vi selvfølgelig også for seier i NM. Så vi legger opp til en del drilling og øving for Sara fremover, sier Mette Klever, som er Saras lærer i matfag ved Sørumsand videregående skole.

Klever forteller at det egentlig var frivillig for elevene å delta i fylkesmesterskapet, men at hun likevel «tvang» alle sine elever til å være med.

— Dette er ikke farlig, her blir alle med, sa jeg. Noe av poenget er nemlig å ufarliggjøre det å konkurrere. WorldSkills Norway ønsker at det skal være en veldig lav terskel for å delta i et fylkesmesterskap. Og i ettertid syntes alle elevene at det var en ålreit opplevelse. Alle fikk også fine premier fra leverandørene Pals, Idun og Ecklund.

Proft opplegg

I bakerfag var oppgaven å lage wienerbrød (tre ulike produkter), søt gjærbakst (tre ulike produkter) og bagetter. Konditorelevene ble bedt om å lage to like kaker og to typer marsipanfrukt.

— For å ufarliggjøre det hele enda mer var dommerne ekstra snille. De tok seg for eksempel tid til å bli kjent med deltakerne før konkurransen, forteller Klever, som også skryter av organiseringen til WorldSkills Norway.

— Hele opplegget til WorldSkills var veldig proft, og det var en veldig lærerik opplevelse for elevene. Norske bakere og konditorer har generelt ikke hatt så mye tradisjon for å delta i konkurranser, og derfor er det fint at dette nå blir ufarliggjort allerede i skolen, sier hun.