I forrige uke ble det årlige svenske mesterskapet for profesjonelle bakere i Sverige, Årets Bagare, arrangert av bransjeorganisasjonen Sveriges bagare & konditorer. Her var det Gustav Fagerman, som driver Artisan Bread i Karlstad, som tok førsteplassen.

— Wow, for en herlig følelse! Dette har jeg virkelig strevd for. Det har blitt mange sene kvelder og netter, så det føles selvfølgelig enormt bra å vinne. Det betyr mye for meg som baker. Jeg holdt et gjennomgående høyt nivå på alle mine bakverk i denne konkurransen, men brødene er jeg spesielt fornøyd med, sier Gustav Fagerman i en pressemelding.

Ifølge juryen vant Fagerman fordi han gjorde det best på alle de åtte ulike oppgavene i konkurransen. Finalistene skulle produsere følgende i løpet av seks timer (pluss én time til oppveing dagen i forveien):

  • 20 vanlige baguetter
  • 30 kuverbrød, tre ulike typer (fra samme deig som baguettene)
  • 20 croissanter
  • 20 pain au chocolat
  • 20 søte boller med frukt eller bær
  • 20 søte boller med etterdekorering
  • 10 valgfrie matbrød
  • 10 matbrød med hemmelige ingredienser

Fagerman imponerte spesielt på de brødene han lagde av ingrediensene i en den hemmelige råvarekurven som han ble utdelt etter en loddtrekning. Han fikk en kurv med fullkornsdinkel, valnøtter og klipte rugkjerner. Med disse ingrediensene bakte han et saftig brød som hadde fremtredende nøttesmaker.

— For meg er helheten viktig, at alt blir perfekt, og det ble det i dag, sier Gustav Fagerman.

Innovative boller

Det andre brødet hans var bakt på grahamsmel og fullkornsrug, smaksatt med en lager fra det lokale bryggeriet Good Guys Brew i Karlstad.

Oppgaven søte boller med frukt/bær løste han ved å lage en innovativ kardemommebolle med innbakt fyll, der den fremtredende kardemommesmaken ble brutt ned av mandel- og appelsinfyllet.

De søte bollene med etterdekorering løste Fagerman ved å lage en «pistasjesnurr». Produktet bestod av innkjevlet smør i briochedeig fylt med pistasje- og kirschkrem, dekorert med kuler av bringermarmelade toppet med hakket pistasje.

Bredt spekter

I årets jury satt blant andre Johan Sörberg, som også er president i juryen for VM i baking. Tidligere års vinnere av Årets Bagare satt også i juryen, deriblant fjorårets vinner Ått Padtum Söderström.

I sin begrunnelse trakk juryen frem at Fagerman brukte et bredt spekter av smaker, farger, former og teknikker for å lage spennende bakverk. Fagerman fikk også skryt for å jobbe i et høyt og jevnt tempo med presisjon og respekt for naturlige råvarer. I tillegg var juryen imponert over måten Fagerman klarte å kombinere klassisk håndverkskunst med høy grad av innovasjon.

Stolt direktør

Sveriges bagare & konditorer har nå arrangert Årets Bagare fem år på rad, og administrerende direktør Martin Lundell er imponert over nivået.

— Gustav serverte en fantastisk oppvisning i jevn og klassisk håndverkskunst. Jeg er imponert over vår femte svenske mester blant profesjonelle bakere. Jeg er også stolt over den dyktigheten som svenske bakere generelt viser, både i bakeriene rundt om i landet og i mesterskap ute i verden, uttaler han i en pressemelding.