For fjerde året på rad har konkurransen Årets Bagare blitt arrangert av bransjeorganisasjonen Sveriges bagare & konditorer. Årets mesterskap for profesjonelle bakere i Sverige fant sted 29. og 30. mars i Göteborg.

Etter to intensive konkurransedager ble den ærefulle tittelen Årets Bagare 2017 tildelt Ått Padtum Söderstöm (26), som jobber på Vår Gård i Saltsjöbaden. Det begrunnet juryen slik: «Med unik målrettethet skaptes konkurranse-bakverk av høyeste klasse. Trening, fantasi og kreativitet i kombinasjon med smakssans, vinnervilje og strukturert arbeid førte frem til seieren. Alle bakverkene hennes holdt høy kvalitet, både på smak og form. Årets Bagare 2017 står i full blomst!»

Åtts smørkjevlede bringebær- og sjokoladebrioche var med på å sikre henne seieren i Årets Bagare 2017. Foto: Sveriges bagare & konditorer

Åtts smørkjevlede bringebær- og sjokoladebrioche var med på å sikre henne seieren i Årets Bagare 2017. Foto: Sveriges bagare & konditorer

Åtts smørkjevlede bringebær- og sjokoladebrioche var nemlig et av bakverkene som skilte seg mest ut i konkurransen, og den var dekorert med en vakker blomst. Årets vinner har også mye konkurranseerfaring fra før, blant annet fra det svenske juniorbakerlandslaget. Hun beskriver seieren som«et svar på flere års hardt arbeid».

Med mannen som coach

— Dette er helt fantastisk! Jeg har virkelig lagt hele min sjel og hele mitt hjerte i forberedelsene. Det er flere år med hardt arbeid som ligger bak dagens resultat. Jeg har fokusert på å variere både form og smak i bakverkene mine, og derfor brukte jeg flere ulike teknikker, noe som viste seg å gi uttelling, sier den glade vinneren i en pressemelding.

Ått takker også sin mann, Adam Söderström, for god støtte og coaching. Han er også baker, og vant Årets Bagare i 2014 – da med Ått som sin coach.

— Adam har støttet og coachet meg, akkurat som jeg gjorde når han vant i 2014. Det er veldig gøy at vi begge deler kjærligheten til yrket, sier Ått.

I tillegg til den gjeve tittelen, Årets Bagare, vant hun 40 000 kroner til videreutdanning og en deigblander fra Sveba-Dahlen.

Skaper trender

Å kjevle smør inn i brioche er blitt en trend i Årets Bagare, og trenden har spredt seg fra konkurransen ut i landets ulike bakerier og konditorier. Årets Bagare skaper altså tydelige håndverkstrender i bransjen.

— Også i år har finalistene vist flere nye teknikker som vi sikkert kommer til å få se mer av i bakerier rundt om i landet, sier Martin Lundell, som er administrerende direktør i Sveriges bagare & konditorer.

Finalistene i Årets Bagare 2017 skulle lage bagetter, kuvertbrød, croissanter, pain au chocolat, hveteboller og matbrød, samt hvert sitt brød basert på en kurv med hemmelige råvarer som de fikk tildelt etter loddtrekning.

En metodejury så på finalistenes arbeidsmåte, mens en smaksjury bedømte smak og utseende.

Beste unge baker 2017

Denne uken ble også det årlige mesterskapet for unge bakere arrangert i Göteborg, og her var det Tintin Larsson (20) som vant. Han jobber til daglig på Lidingö Bröd och Pâtisserie i Stockholm.

— Øvelse gjør mester, sier Larsson, som i fjor kom på andreplass i konkurransen.

De unge bakerne hadde fem timer på seg til å skape fantasifulle og nytenkende bakverk i fem kategorier: Matbrød, kaffebrød, wienerbrød, showpiece og frokostbrød. Fem jurymedlemmer vurderte bakverkene etter smak, form, farge, kreativitet og teknikk.

— Årets konkurranse har vært en smaksprøve på fremtiden. Og med fantastiske smaker, kreative former og håndverk på høyeste nivå, ser den lys ut for neste generasjon svenske bakere, sier administrerende direktør i Sverige bagare & konditorer, Martin Lundell i en pressemelding.