Den 27. januar ble første spadetak satt for Polarbrøds nye bakeri i Älvsbyn i Sverige. Allerede nå begynner man å se hvordan første delen av bakeriet kommer til å se ut. Fremdriften i byggeprosjektet går som planlagt og målet er at de første Polarbrødene skal bakes i slutten av oktober 2021.

Den tragiske brannen som totalskadet bakeriet i august i fjor har selvsagt påvirket Polarbrød og bedriftens produksjon. Før brannen var Polarbrød Sveriges tredje største brødprodusent og eksporterte til flere land i Europa. Da brannen inntraff ble det raskt besluttet å prioritere svensk- og norsk dagligvarehandel.

Nytt bakeri til 359 millioner

Det har aldri vært noen tvil om at bakeriet i Älvsbyn skulle bygges opp igjen. I tiden etter brannen har styret i Polarbrød investert totalt 359 million svenske kroner til oppbyggingen av nytt bakeri. Så sent som på styremøte i april i år ble det besluttet en tilleggsinvestering på 55 millioner som blant annet skal gi økt kjølekapasitet og ytterligere brannforebyggende tiltak. I tillegg har Polarbrød investert 75 millioner i eget bakeri i Bredbyn for å øke kapasiteten og bredden i sortimentet.

Så tidlig som i september 2020 startet samarbeidet med et annet bakeri. De sa seg villig til å bake Polarbrød fremt til det nye bakeriet stod klart. Siden brødene blir bakt av andre bakere har Polarbrød valgt å kalle disse for Polarkompis. De er ikke helt identiske som sine forgjengere, men er et alternativ i tiden frem til originalproduktene er tilbake ved årsskiftet.

– Vi har hatt noen utfordringer i forhold til kvaliteten på Polarkompis. Men etter forskjellige tilpasninger føler vi nå at vi har kommet frem til en kvalitet og smak vi er fornøyd med, sier Jenny Jeppsson, marketing manager area retail Polarbröd AB. Originalen Polarbrød Hvete bakes på deres eget bakeri i Bredbyn, og har fra før påske vært på plass i butikkene i Norge. Bakeriet er nå 100% leveringsdyktige på alle de tre storselgerne; Havre, Fullkorn og Hvete.

Sveriges tredje største

– I den vanskelige tiden vi har vært igjennom, ønsker vi å rette en varm takk for all hjelp og støtte vi har mottatt av alle samarbeidspartnere. Dagligvarekjedene har hele veien vært en viktig støtte og bidratt slik at vi så raskt som mulig kunne tilby Polarbrød til våre kjære kunder. Vi har også fått mange hyggelige hilsninger fra forbrukerne som ser frem til å finne oss i hyllen igjen. Dette har varmet i en vanskelig tid og samtidig styrket oss i troen om at vi kommer tilbake sier daglig leder i Findal & Krogh, Jarle Findal.

Det er drammensbedriften Findal & Krogh som har hatt ansvar for salg og markedsføring av Polarbrød siden det ble lansert i 2002. I 2020 hadde Findal & Krogh en nettomsetning på ca 225 millioner kroner, dette tilsvarer hele 50 000 paller med Polarbrød. Det svenske bakeriet, som startet som et lite familiebakeri for 100 år siden, har vokst seg frem til å bli Sveriges tredje største produsent av brød. I 2019 omsatte Polarbrød-konsernet for 1334 millioner svenske kroner.

Nær 400 millioner kroner koster Polarbrød sitt nye bakeri.

Nær 400 millioner kroner koster Polarbrød sitt nye bakeri.