Natt til 24. august begynte det å brenne i Polarbröds bakeri i Älvsbyn i Nord-Sverige. Per i dag vet man at brannen oppsto ved en av bakerilinjene og deretter spredte seg til taket.

Ifølge opplysninger som er delt av flere medier startet det hele med at en brødklump tok fyr inne i en ovn. Den brennende brødklumpen skal ha blitt sendt videre ut på samlebåndet. Underveis tok det fyr i noen plastdeler, og så spredte flammene seg raskt videre i lokalet. De ansatte forsøkte først å slukke brannen, men til slutt måtte de bare komme seg ut. Heldigvis gikk ingen menneskeliv tapt i brannen, men hele bakeriet brant ned.

Jarle Findal og Kenneth Krogh har gjennom sitt selskap Findal og Krogh AS eneretten på import av Polarbröd til Norge. De ble vekket til nyheten om brannen samme natt, og har siden sittet i krisemøter. Fabrikken i Älvsbyn sto for hele 3/4 av Polarbröds totale produksjon, og alle Polarbröd som selges til Norge, ble produsert der.

– Plutselig var hele inntektsgrunnlaget vårt borte, sier Findal, som forteller at de solgte Polarbröd for rundt 250 millioner kroner i fjor.

– Nordmenn er veldig glad i Polarbröd, og helt siden vi fikk vite om brannen har vi jobbet på spreng for å sikre produksjon til Norge. Polarbröd har også ønsket å prioritere oss, siden Norge er selskapets viktigste eksportland, sier Findal.

Fortsatt mye usikkerhet

Han forteller videre at en del av produksjonen til Norge nå er blitt flyttet til Polarbröds andre bakeri i Bredbyn.

– Så akkurat nå ser det litt bedre ut for vår del enn det gjorde i forrige uke. Men vi er fortsatt midt i en krise, og fortsatt er det mye vi ikke vet. Vi vet for eksempel ikke når vi vil klare å dekke etterspørselen fullt ut i Norge igjen, og vi vet ikke hvordan dette vil påvirke våre ansatte, sier Findal.

Findal & Krogh har rundt ni ansatte ved sitt hovedkontor i Drammen.

Vil bygge opp igjen

Eierne av Polarbröd-fabrikken i Älvsbyn er klare på at de vil bygge opp igjen bakeriet. Dette arbeidet vil imidlertid ta minst to år. Fabrikken hadde 245 ansatte og var den største arbeidsgiveren i området. I forrige uke fikk 133 av de ansatte melding om at de nå mister jobben sin på grunn av brannen.

– Dette er en stor tragedie, ikke bare for Polarbröd, men for hele Älvsbyn. Samtidig er vi utrolig glade for at ingen mennesker kom til skade, skriver Polarbröds ledelse i en pressemelding.

Ledelsen jobber nå med å ta hånd om de ansatte som er berørte.

– Vi jobber også med å få oversikt over hvordan vi kan maksimere produksjonen ved vårt bakeri i Bredbyn, hvor vi i dag baker tynnbrød. Så snart vi vet mer om skadeomfanget og forutsetningene videre, kommer vi til å starte arbeidet med å bygge opp bakeriet i Älvsbyn – i Polarbröds hjerte. Vi er fast bestemt på å gjenoppbygge bakeriet slik at vi kan tilby Polarbröd i mange generasjoner fremover, skriver selskapet.

Gammel familiebedrift

Polarbröd er en familiebedrift med røtter helt tilbake til 1879. Bedriften eies av barn og barnebarn av grunnleggerne til det moderne Polarbakeriet i Älvsbyn; Greta og Gösta Nilsson. Administrerende direktør i konsernet er Karin Bodin, som er femte generasjon i familien. Polarbröds administrerende direktør er Anders E. Johansson.

Polarbrödkonsernet er Sveriges tredje største brødprodusent og omsetter for rundt 1,3 milliarder svenske kroner i året.

Nordmenn er veldig glad i Polarbröd. Den norske importøren Findal & Krogh AS omsatte for rundt 250 millioner kroner i fjor.

Nordmenn er veldig glad i Polarbröd. Den norske importøren Findal & Krogh AS omsatte for rundt 250 millioner kroner i fjor.

Foto: Polarbröd