I år ble Europain for første gang arrangert i en messehall som ligger i sentrum av Paris.
I år ble Europain for første gang arrangert i en messehall som ligger i sentrum av Paris.

– Fin og oversiktlig messe

Årets Europain-messe var mindre enn vanlig, men norske bransjefolk fikk likevel med seg mye inspirasjon hjem fra Paris.

Publisert Sist oppdatert

Europain 2020 var ingen wow-opplevelse i seg selv, men i kombinasjon med besøk til noen av Paris' mest kjente bakerier, var det kjekt å få med seg messen.

I år ble Europain for første gang arrangert i messehallen Expo Paris Porte de Versailles, som ligger i sentrum av Paris. Sammenlignet med tidligere messer, var Europain 2020 en ganske liten messe. Det var heller ikke så mange nordmenn på årets Europain, men de som hadde tatt turen til Paris forteller om en fin opplevelse alt i alt.

En av fordelene med årets beliggenhet i Paris sentrum, var muligheten til å kombinere messebesøket med besøk til noen av byens mange bakerier og konditorier. Det gjorde blant andre gjengen som var med på et felles turopplegg i regi av Din Baker. De hadde egentlig satt av to dager til selve messen, men fant ut at det holdt med én dag der.

– Dag nummer to brukte vi på å besøke ulike bakerier og konditorier i Paris sentrum, og det var veldig fint. Vi var innom både noen tradisjonelle steder med lange køer og noen mer eksklusive steder med mindre trafikk, forteller turdeltaker Morten Nilsgård, som er selger i Sigurd Ecklund.

I messehallen så han blant annet etter ny emballasje og moderne kakepynt.

– Det var en god del emballasje på Europain, deriblant mye fornybar emballasje. Jeg fant ikke så mye dekorasjon og pynt til kaker, men alt i alt var det en veldig hyggelig tur med Din Baker, sier Nilsgård.

Ville bli inspirert

Daglig leder for Baker Jørgensen i Arendal, Peder Jørgensen, var en annen av de i alt 19 deltakerne på Din Bakers Europain-tur. Han beskriver Europain 2020 som en «fin og oversiktlig messe.»

– Jeg har vært på en del messer i Tyskland tidligere, og sammenlignet med dem, var denne messen mye mindre. Jeg likte at Europain ikke var for stor og for industriell.

– Var du på jakt etter noe spesielt?

– Nei, bare generell inspirasjon. Vi var fem ansatte fra Baker Jørgensen som dro nedover for å få litt ny inspirasjon.

Mange utstillere viste ny og spennende emballasje.
Mange utstillere viste ny og spennende emballasje.

Interessant emballasje

Konditormester Kate Kippersund, som driver Flying Cakery i Bergen, var også i Paris noen dager i forbindelse med Europain.

– Vi har nettopp åpnet en ny kafé på Paradis i Bergen, og målet vårt er videre vekst. Derfor er jeg på jakt etter mange ulike leverandører, og jeg fant blant annet en del interessant emballasje på Europain, forteller hun.

– Oppdaget du noen nye trender som du vil prøve ut i Bergen?

– Det var veldig mye flott å se på messen, men det var ikke så mye nytt. Businessmessig er Europain en veldig bra messe, men det er nok ikke dit man drar for å oppdage nye trender. Franskmenn er kanskje litt konservative, men personlig synes jeg det er sjarmerende at de holder såpass hardt på tradisjonene sine. Den lidenskapen som franskmenn har for faget, er helt unik.

Tror på norsk deltakelse

Likevel nådde ikke vertslandet helt opp i årets Coupe du Monde de la Boulangerie på Europain. Frankrike har tidligere dominert i dette verdensmesterskapet, men de senere årene har asiatiske land overtatt dominansen. I år fikk også et skandinavisk land plass på pallen, og BKL har som mål å kvalifisere seg til neste runde.

– For bare fire til fem år siden virket det helt utenkelig at Norge skulle klare å kvalifisere seg til denne konkurransen. Men nå tror jeg absolutt at det er mulig å få til, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke, etter å ha sett Coupe du Monde de la Boulangerie 2020 på Europain.

– Det var veldig spennende å følge både Baker-VM og Konditor-EM, og det var hyggelig at våre naboland kom på pallen i begge konkurransene, sier han.

Ingen wow-opplevelse

– Hvordan opplevde du Europain-messen ellers?

– Årets messe var betydelig mindre enn hva jeg hadde sett for meg. Den var mest rettet mot det franske markedet, og mest mot håndverk. Europain 2020 var ingen wow-opplevelse i seg selv, men i kombinasjon med besøk til noen av Paris’ mest kjente bakerier, var det kjekt å få med seg messen, sier Bakke.

Gull til Kina, sølv til Japan og bronse til Danmark i Coupe du Monde de la Boulangerie.
Gull til Kina, sølv til Japan og bronse til Danmark i Coupe du Monde de la Boulangerie.
Powered by Labrador CMS