Backstube og Bake Me Up er to hurtigvoksende kjeder som satser på det samme konseptet.

– Etableringskrig

Både Backstube og utfordreren Bake Me Up åpner nye Oslo-utsalg i rekordfart, og ingen av dem har planer om å gi seg.

Publisert

I 2016 åpnet de to tyskerne Matthias Bresser og Felix Heinrich den første Backstube-butikken på Solli plass i Oslo. Konseptet med importert bake off, steking i butikk og selvbetjening av ferske bakervarer til en billig penge slo raskt an. I dag er Backstube en kjede med totalt 42 butikker i Norge og noen svenske byer. Hele 17 av dem er i Oslo, og her åpner de om kort tid enda en butikk.

– Strategien fremover vil være den samme som før, det vil si at vi vil fortsette å åpne butikker både i Oslo (neste åpner om under 2 uker) og i andre byer, skriver Matthias Bresser i en e-mail til Aftenposten.

Avisen har nylig stilt spørsmål ved hvor mange selvbetjente bakeriutsalg det egentlig er plass til i Oslo. Det siste året har Backstube nemlig fått en utfordrer. 

Les også:  – Bransjen kan skylde seg selv

– Dette er vi gode på

Bake Me Up er eid av United Bakeries, og deres første butikk ble åpnet i Kristiansand i 2021. I likhet med Backstube satser også Bake Me Up på selvbetjening av bake off-bakervarer som stekes i butikk. Det siste året har Bake Me Up etablert seg med i alt åtte butikker i Oslo, og utfordreren har ingen planer om å gi seg med det. På nyåret åpner Bake Me Up butikk nummer ni i hovedstaden.

– Vi vil bygge opp noe bra. United Bakeries har drevet med høykvalitets bake-off i 30 år, så denne type bakst er vi gode på, sier daglig leder i Bake Me Up, Sunniva Dring, til Aftenposten.

Tarje B. Gaustad er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Kan dukke opp flere

Tarje B. Gaustad er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og han har blant annet forsket på "mat i farta" og bakeribransjen. Han er ikke overrasket over at det er kommet en utfordrer i dette segmentet. 

– United Bakeries ser at det er nye vekstmuligheter, og det blir litt etableringskrig. Det kan dukke opp enda flere. Men det er ikke plass til mange, sier han til Aftenposten. 

Gaustad tror at det vil bli etablert mye fremover, men at noe vil forsvinne på sikt. Slik det gikk da 7-Eleven i sin tid fikk konkurranse fra Deli de Luca.  

Ikke lurt å kritisere

Både Backstube og Bake Me Up etablerer seg i gater med mange kollektivstopp og mye folk som er ute etter en kjapp matbit.

– Det er der slaget vil stå, spår Gaustad, som også har noen tanker om hvordan bakerbransjen bør forholde seg til konkurransen fra de to hurtigvoksende kjedene.

– Man kan selvfølgelig kritisere dem, men det er sjelden en god vei å gå. Heller enn å fokusere på hva som er negativt med Backstube og Bake Me Up, bør tradisjonelle norske bakerier forsøke å tydeliggjøre sine egne styrker. Spiss budskapet: Hva er unikt med konseptet deres, hva kan dere tilby av merverdi, sier forskeren til Bakeri.net.

Powered by Labrador CMS