På få år har Backstube åpnet 32 utsalg i Norge, og enda flere er under planlegging.

– Bransjen kan skylde seg selv

Backstube fortsetter å bre om seg i rekordfart - nå med en børskandidat som ny eier.

Publisert Sist oppdatert

Det er opp til bransjen selv å skape bedre kvalitet enn det Backstube gjør.

I april i år offentliggjorde merkevarehuset Jordanes AS at de hadde inngått en avtale om å kjøpe samtlige aksjer i Fehmab AS, som er selskapet bak den tyskinspirerte bakerikjeden Backstube.

– Nå har transaksjonen nylig blitt godkjent av Konkurransetilsynet, og vi forventer å sluttføre den i løpet av måneden, opplyser kommunikasjonsdirektør i Jordanes, Sofie Orhaug-Rygh, overfor Bakeri.net.

Jordanes eier over 30 kjente skandivinaviske merkevarer, deriblant Sørlandschips, Synnøve Finden, og Peppes Pizza, og selskapet vurderer en notering på Oslo Børs i løpet av 2023.

Backstube er et «grab and go»-bakerikonsept som ble startet av Felix Heinrich og Matthias Bresser i 2015. Det første utsalget ble åpnet i Oslo i 2016. Nå har kjeden totalt 32 utsalg i hele landet. Og flere nye skal det bli. På finn.no melder kjeden at de snart kommer til Stavanger og derfor søker et nytt team der. Gjennom et franchise-konsept med WH Smith skal Backstube dessuten åpne fem nye utsalg på Oslo Lufthavn Gardermoen snart.

Backstube vokser også raskt økonomisk. Selskapet har hatt en årlig vekst på 46 prosent i løpet av de tre siste årene. Omsetningen for 2022 var på 217 millioner kroner.

Vil fortsette å utfordre

Selv om de to gründerne nå selger samtlige aksjer i selskapet sitt til Jordanes, skal de fortsette å lede Backstube videre.

– Backstubes visjon har alltid vært å tilby bakerivarer av høy kvalitet til gode priser, tilgjengelig for folk på farten og med bærekraftige alternativer. Å bli en del av Jordanes innebærer at vi kan fortsette å utfordre markedet slik vi har gjort siden 2016. Det gir oss også muligheten til å nå ut til enda flere kunder – både gjennom nye butikker og nye kanaler. Vi gleder oss stort til å utvikle Backstube videre sammen med hele Jordanes-teamet og selskapets gründere, uttaler Matthias Bresser og Felix Heinrich i en pressemelding.

For Jordanes blir Backstube et nytt strategisk tilskudd til å møte folks endrede forbrukervaner.

– Folk spiser mer på farten, en trend som vil drive markedet og veksten fremover. Backstube treffer svært godt i tiden også mot yngre forbrukere, og vi er imponert over den høye kvaliteten kombinert med svært konkurransedyktige priser, sier administrerende direktør i Jordanes AS, Dag Teigland, i pressemeldingen.

– En presset bransje

I den norske bakeribransjen er det ikke alle som er like glade for Backstubes enorme vekst. Avisa Oslo har snakket med aktører som er bekymret for at de store kjedene skal presse mindre aktører ut av markedet.

– Bransjen kan takke seg selv. Vi har gitt dem rommet til å komme inn i, sier gründeren av håndverksbakeriet Kveitemjøl, Nils Olav Heggdalsvik til ao.no.

Han opplever at hele baker- og konditorbransjen er under press og at håndverket er som en utdøende rase.

– Men det er opp til bransjen selv å skape bedre kvalitet enn det Backstube gjør, understreker han.

– Må ta utfordringen på alvor

Samtidig berømmer Heggdalsvik Backstube for hva de har fått til:

– Det er opprinnelig businessfolk som har sett et hull i bransjen. De har sett muligheten, og grepet den. Det er ingen tirade, vi må heller ta utfordringen på alvor, sier han til avisen.

Heggdalsvik trekker også frem Bake Me Up som et eksempel på utviklingen av bakeribransjen. Bake Me Up tilbyr, i likhet med Backstube, selvbetjening av ferske og rimelige bakervarer. Kjeden åpnet nylig sitt sjette utsalg i Oslo.

Nils Olav Heggdalsvik har lang og bred erfaring fra bakerbransjen. I 2019 startet han håndverksbakeriet Kveitemjøl.
Nils Olav Heggdalsvik har lang og bred erfaring fra bakerbransjen. I 2019 startet han håndverksbakeriet Kveitemjøl.

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS