Norges Bygdekvinnelag har i sommer oppfordret norske forbrukere til å tvinge frem merking med opprinnelsesland på brød og bakervarer. De mener at forbrukerne må få enkel tilgang til denne informasjonen for at de skal kunne ta opplyste valg og kunne velge det ene produktet fremfor det andre. Bygdekvinnene mener også at opprinnelsesmerking av brød og bakervarer vil være et viktig bidrag for å øke andelen norsk korn i brød og bakervarer.

Direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) Gunnar Bakke er langt på vei enig med Bygdekvinnelaget. Han synes det er et paradoks at kornvarer, som i likhet med frukt og grønt er markens grøde, ikke må opprinnelsesmerkes.

– BKLF har lenge jobbet for å få opprinnelsemerking av importerte bakervarer, slik at norske forbrukere kan ta opplyste valg når de kjøper bake-off som er stekt i Norge. Dette er noe som forbrukerne blir mer og mer opptatt av, og de bør utnytte sin makt ved å etterspørre og stille krav til opprinnelsesmerking av brød og bakervarer, sier han.

Nyt Norge-merket

Bakke mener i tillegg at det offisielle opprinnelsesmerket Nyt Norge er en god mulighet til å tydeliggjøre hva som er produsert i Norge og hva som er produsert av norsk mel. Dette merket kan brukes på brød og bakervarer som inneholder minimum 75 prosent norske råvarer (råvarer som er dyrket og foredlet i Norge).

– Det vil styrke de norske bakeriene, sier han.

Men foreløpig er det ikke så mange brød og bakervarer som oppfyller dette kravet. De eneste er Tromsø bakeris «Norsk kornbrød», Naustdal Dampbakeris «Mirakelbrød» og United Bakeries «Norsk grovbrød». De to første selges lokalt, mens det siste selges i Meny-butikker.

Gardsspelt er bakt på spelt fra Ousdal gård. Foto: Baker Hansen

Gardsspelt er bakt på spelt fra Ousdal gård. Foto: Baker Hansen

Helnorsk brød

I tillegg selger Baker Hansen det helnorske brødet «Gardsspelt» i sine butikker i Oslo og omegn.

– Vi hadde Nyt Norge-merket, men det ble plutselig vesentlig dyrere for oss. Det var tydelig at det var lagt opp for storindustrien, og ikke for mellomstore og mindre bakerier. Det er helt uforholdsmessig hva vi måtte betale per brød. Kanskje kan det lages et Nyt Norge-system tilpasset mindre bedrifter, sier Morten Hals i pressemeldingen.

Han har uansett stor tro på salg av norske brød og bakervarer, og han forteller at Baker Hansen opplever lite problemer med ujevn kvalitet på kornet.

– Vi har dyktige fagfolk som tilpasser produksjonen. Det er vår store fordel i forhold til store industribakerier, sier Hals.