Du kan bli medeier i Ille Brød

Surdeigsbakeriet Ille Brød vil åpne et nytt utsalg i Oslo sentrum gjennom folkefinansiering.

Publisert Sist oppdatert

Vi har behov for å nå ut til flere privatkunder.

I 2021 ble surdeigsbakeriet Ille Brød kåret til Oslos beste bakeri, og på tampen av fjoråret ble den nye boken Surdeigsbakst fra Ille Brød kåret til Årets beste norske kokebok i kategorien baking. Men økonomisk går det ikke fullt så bra, innrømmer gründer og daglig leder Martin Fjeld.

– Det kunne gått bedre økonomisk, så vi er nødt til å gjøre noen endringer. Det er ikke sånn at vi står i umiddelbar fare for å gå konkurs, men det er ikke en behagelig situasjon å være i, sier han til Bakeri.net.

Martin forklarer at bakeriet per i dag selger mest til bedriftsmarkedet. Av den daglige produksjonen på rundt 400 brød går rundt 300 av dem til andre bedrifter, som restauranter og utsalgssteder. Denne modellen er imidlertid ikke økonomisk lønnsom for bakeriet, blant annet fordi de bruker mye ressurser på distribusjonen.

Taper omsetning

– Utsalgsstedene og restaurantene skal også ha en fortjeneste når de selger produktene våre videre til sluttkunder, og derfor må vi gi dem en lavere pris. For oss som bare produserer og selger 400 brød om dagen er ikke dette en lønnsom modell. Vi taper faktisk mellom 30 0g 40 prosent av omsetningen vår på dette.

Martin legger til at bedriftsmodellen har vært en viktig del av «reisen», for bakeriet har på denne måten nådd ut til mange nye kunder. Men nå er det altså på tide å gjøre noen endringer.

Vil selge aksjer

– Vi har behov for å nå ut til flere privatkunder. Bakeriet vårt ligger på en litt bortgjemt plass. Derfor planlegger vi å åpne et nytt og mer sentralt utsalg i Oslo til våren. Tanken er å finansiere det gjennom folkefinansiering. Vi planlegger å selge 20 prosent av aksjene, og vi håper å få med oss mange på dette, sier han.

Folkefinansiering er en finansieringsform som går ut på at mange enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt, enten ved hjelp av penger eller andre ressurser. Noen ganger er det snakk om rene donasjoner. Andre ganger får de som bidrar aksjer eller en annen belønning. Aksjonene publiseres og deles på internett via sosiale medier.

Ille Brøds kampanje kommer på plattformen folkeinvest.no.

– Vi har behov for å nå ut til flere privatkunder, sier daglig leder i Ille Brød, Martin Fjeld.
– Vi har behov for å nå ut til flere privatkunder, sier daglig leder i Ille Brød, Martin Fjeld.
Powered by Labrador CMS