Røros Hjertevaffel fra Galåvolden Gård er blant de nominerte i kåringen Årets Produkt på Trøndersk Matfestival.

Disse baker- og konditorvarene er finalister i Årets Produkt

Under Trøndersk Matfestival skal Årets Produkt kåres i ni kategorier, deriblant Årets Søtsak og Årets Bakst og kornprodukt.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år kåres de beste produktene blant utstillerne på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Målet med kåringen Årets Produkt er å løfte fram de mange gode råvarene og produktene som produseres i Trøndelag. 

I år var det 110 påmeldte produkter til kåringen, og nå har en ekspertjury smakt seg frem til 27 finalister i ni kategorier. Vinnerne vil bli annonsert på Matseminaret 31. juli, som er dagen før Trøndersk Matfestival åpner. 

Dette er finalistene i kategorien Årets Bakst og kornprodukt:

Italiensk brioche fra Stokkøy Bakeri

Produktet er formet som en croissant, men det er laget av en briochedeig som inneholder ekstra mye egg og smør. I tillegg er deigen smaksatt med appelsin- og sitronskall (økologisk) og vanilje fra Madagaskar. 

– Denne briochen er veldig rik på smak, og den har en konsistent som gjør at den nesten smelter i munnen din. Sammenlignet med en tradisjonell croissant, har den også mye bedre holdbarhet. Den holder seg fersk i tre til fire dager, forteller Genny Bernardi. 

Han kommer opprinnelig fra Italia, men flyttet til Stokkøya for å jobbe i Stokkøy Bakeri i 2019. Fra 2020 har han hatt rollen som sjefsbaker i det prisbelønte bakeriet.

Italiensk brioche fra Stokkøy Bakeri.

Knas fra Liverten

Liverten i Lierne produserer blant annet tunnbrød, som er et gammelt tradisjonsprodukt fra grenseområdet Lierne - Jämtland. 

– Under produksjonen av tunnbrød blir det en del rester. Disse restene har vi begynt å steke opp, strimle, fritere og smaksette, forteller daglig leder i Liverten, Roy Inge Bergli.

Det bærekraftige restproduktet Knas ble lansert i november i fjor, og det kommer per i dag i fire ulike smaker: viltkrydder, havsalt, pommes frites og sukker og kanel.

– Knas kan brukes til mye forskjellig: som erstatning for potetgull, som tilbehør til ulike retter og som kos til kaffen, sier Bergli. 

Restproduktet Knas fra Liverten er en av tre finalister i Årets bakst og kornprodukt.

Røros Hjertevaffel fra Galåvolden Gård

Ved Galåvolden Gård er de opptatt av bærekraftig produksjon, og for å unngå matsvinn utvikler de gjerne nye produkter av restråvarer. Røros Hjertevaffel ble skapt i et forsøk på å utnytte myse fra osteproduksjon. 

– I Røros Hjertevaffel bruker vi myse i stedet for melk. Det gir produktet en litt annen sødme. Vi brukte ganske lang tid på å utvikle den endelige resepten. Det har vært mye prøving og feiling og mange involverte. Vi steker hjertevaffelen i et pinne-vaffeljern, slik at den kan spises på pinne. Hjertevaffel kan pyntes på mange ulike måter. Det har blitt et populært produkt som blant annet selges i Mix-kiosker og hos Jordbærpikene, forteller daglig leder ved Galåvolden Gård, Rune Krogh.

Dette er finalistene i kategorien Årets Søtsak:

Smaksbomber lakris fra Fru Nelik

Under Trøndersk Matfestival i 2022 ble Smellkyss fra Fru Nelik kåret til Årets Søtsak, og nå er to nye Fru Nelik-produkter i finalen.

Smaksbomber lakris er konfektkuler med lakrisfyll, rullet i melkesjokolade og deilig salt lakrispulver. 

Smaksbomber lakris fra Fru Nelik.

Smaksbomber salt karamell fra Fru Nelik

Det andre produktet er konfektkuler fylt med salt karamell, rullet i melkesjokolade og toppet med et dryss av havsalt. Ren magi, ifølge Fru Nelik selv. 

Northern Light Chocolate fra Jentene på tunet

Jentene på tunets etter hvert berømte nordlyssjokolade ble kåret til Årets Nykommer på Trøndersk Matfestival i 2017. Senere har den også høstet medaljer i International Chocolate Awards og London Awards med bedømmelsen “enestående sjokolade”. 

31. juli kommer svaret på om Northern Light Chocolate også vinner Årets Søtsak. Sjokoladebitene er håndmalte, og de kommer i tre ulike smaker: solbær, mango og salt karamell.

Powered by Labrador CMS