Lørdag åpnet Europain 2020 i Paris. Messen varer i fire dager totalt, og byr på et variert program.

I tillegg til en rekke demonstrasjoner, debatter og foredrag, skal både Coupe du Monde de la Boulangerie (VM for bakerlandslag) og den europeiske delfinalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie (VM for konditorlandslag) gjennomføres.

Norge deltar ikke i noen av disse konkurransene i år, men Baker- og Konditorlandslaget (BKL) har som mål å kvalifisere seg til de neste rundene. Derfor har Kjetil Dale Aas (hovedtrener), Remy Corbet (bakertrener) og Jonathan Burt (utøver) tatt turen til Paris, der de nå følger nøye med på begge konkurransene.

Tema for Coupe du Monde de la Boulangerie 2020 er «musikk fra ditt hjemland». Dette er Frankrikes bidrag.

Tema for Coupe du Monde de la Boulangerie 2020 er «musikk fra ditt hjemland». Dette er Frankrikes bidrag.

Foto: Hanne Maria Westeren

Coupe du Monde de la Boulangerie startet lørdag og går over tre dager. Det er tolv lag som deltar, og fire lag konkurrerer hver dag. Først ut var lagene fra Elfenbenskysten, Frankrike, USA og Taiwan. Søndag konkurrerte Marokko, Nederland, Japan og Sør-Korea, som er regjerende verdensmestre. Mandag starter Danmark, Kina, Egypt og Costa Rica.

Imponerende nivå

– Det er et veldig høyt nivå i denne konkurransen, men det er på ingen måte uoppnåelig for oss. Dette skal vi klare, vi må bare jobbe litt mer med teknikk og skulptur, sier bakertrener Remy Corbet, og får støtte av hovedtrener Kjetil Dale Aas:

– På brød og småbakst er vi fullt på høyde med de beste her, men vi er ikke like flinke på skulptur ennå. I går presenterte både Taiwan og USA noen veldig imponerende skulpturer. Vi trenger en del mer trening for å komme opp til det nivået, sier han.

Motivert skulptør

Det siste året har Jonathan Burt vært ansvarlig for brødskulpturene til det norske laget, og han har hatt en imponerende utvikling. På Europain forteller Burt at han er motivert for å øve enda mer fremover.

– For noen år siden anså jeg Coupe du Monde som uoppnåelig, men nå tror jeg at vi kan klare det, sier han.

Etter planen

Sverige er med i den europeiske finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie på Europain. Svenskene konkurrerte  søndag, sammen med Ukraina. Mandag er det Russland og Sveits som skal i ilden. Vinneren er sikret en plass i neste års finale.

– I dag gjorde vi vår beste gjennomføring noensinne. Alt gikk etter planen, så jeg er veldig fornøyd og stolt over utøverne mine, sa trener for Svenska Konditorlandslaget, Jesper Johansson, til Bakeri.net da konkurransen var avsluttet søndag ettermiddag.

Sveriges bidrag i årets Konditor-EM.

Sveriges bidrag i årets Konditor-EM.

Foto: Hanne Maria Westeren