Gunvor Fiskå i Ryfylke Bakeri og Konditori er tildelt Pilt-Ola prisen 2021.
Gunvor Fiskå i Ryfylke Bakeri og Konditori er tildelt Pilt-Ola prisen 2021.

– Det er en glede i livet

Gunvor Fiskå visste ikke hva hun skulle bli da hun var liten. – Jeg måtte gjøre noe kreativt, sier hun. Nå høster hun og bedriften stor anerkjennelse og flere priser.

Publisert Sist oppdatert

Jeg ble lidenskapelig opptatt av faget.

Gunvor Fiskå vokste opp på Fiskå der familienavnet kommer fra og driver i dag Ryfylke bakeri & konditori på Jørpeland. Det er i Strand kommune like ved den kjente Prekestolen.

300 000 kroner

– Jeg vokste opp i et bondesamfunn med to foreldre og to søsken. Far var fisker og vi bodde på en liten gård. Vi måtte høste det naturen ga. Det har preget livet mitt, sier Gunvor.

– Som 17-åring flyttet jeg til Stavanger. Jeg ville bli konditor. Jeg bodde på hybel i Stavanger under læretiden og så fikk jeg jobb på Bakehuset Kneippen.

Hvorfor valgte du akkurat dette? Det er ingen familiær arv?

– Nei. Ingen i familien har aner i faget, men jeg likte praktisk arbeid og var bestemt på at det var konditor jeg skulle bli. Jeg ble lidenskapelig opptatt av faget. Jeg var enormt interessert og tok svennebrev og jobbet to forskjellige steder i Stavanger. Hele tiden med en tanke om å starte for meg selv, forteller Gunvor.

Tidligere hadde hun jobbet litt i et hjemmebakeri på Jørpeland. Da driveren der lette etter en som kunne overta ble Gunvor kontaktet.

– Jeg var 23 år og fikk tilbud om å kjøpe. Det syntes jeg var en god idé. Men å få lån var verre. Ingen hadde tro på at jeg kunne klare å håndtere et lån på 300.000. Jeg var i flere banker. Til slutt lyktes jeg i Sparebank 1 SR-Bank. De hadde tro på meg, men far måtte kausjonere. Og så var jeg i gang!, forteller Gunvor.

Hvordan føltes det?

Knapper og glansbilder

– Jeg trodde jeg kunne alt; jeg var 23 og hadde svennebrev! Og det gikk fint. Det var masse slit og arbeid for knapper og glansbilder, ler hun.

Gunvor var ikke bare i bakeriet:

– Jeg tok kurs. Jeg dro på messer og bygget opp et nettverk av fagfolk. De er mine venner den dag i dag. Jeg er veldig sosial. Nettverket var svært nyttig. Vi startet en konditorklubb og utvekslet erfaringer og utviklet hverandre, sier Gunvor.

Etterhvert tok hun svennebrev også som baker og så ble det mesterbrev både som baker og konditor. «Hvis du skal drive en bedrift så må du være flink i faget», som hun sier. Og så studerte hun økonomi, regnskap og markedsføring på Universitetet i Stavanger. Det gjorde hun på kveld. Natt og dag var hun opptatt med jobb.

Hvordan står det til med bedriften i dag?

Magnhild og jeg

– Nå har jeg butikker på Tau og på Jørpeland og vi er vel 20 stykker totalt. I produksjonen er det to bakere, tre konditorer og en lærling. Jeg er mest i administrasjon, men jeg er i produksjonen også, forteller hun.

Gunvor Fiskå har stor glede i det hun har gjort og føler hun har kunnet bidra med at ungdom som ikke har visst hva de skulle gjøre virkelig har funnet en plass i livet:

– Vi har hatt utallige skoletrøtte ungdommer som med praksis har fått seg et liv. Jeg føler jeg har kunnet hjelpe til å skape gode liv. Det er en glede i livet!

Hun er også opptatt av strømprisene.

– Vi kan ikke ta 150 kroner for et brød. Jeg er redd slike bedrifter som min kan forsvinne. Jeg har hatt ungdom vi har klart å motivere for faget. De får interesse for noe og brenner for det. Jeg håper små bedrifter vil kunne fortsette å gjøre det!

Gunvor Fiskå har blitt kåret til «Årets bakeri» i 2021 og året hun har vunnet «Merkevareprisen i Ryfylke». I tillegg har hun fått «Pilt-Ola-prisen».

– Jeg er veldig stolt av alle prisene. Tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa fikk «Pilt-Ola-prisen» i forbindelse med Ryfast-sambandet og jeg traff henne etter at jeg fikk prisen. Nå er det Magnhild og jeg, ler Gunvor.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

– Jeg har to barn – jente på 14 og gutt på 17 – og så har vi hytte på fjellet. Jeg liker å gå på ski, men tid til hobbyer blir det ikke, sier Gunvor Fiskå.

I bakeriet var det stinn brakke under prisutdelingen til Årets Bakeri 2021. Etterpå et vanket det mange klemmer til Gunvor Fiske fra kundene.
I bakeriet var det stinn brakke under prisutdelingen til Årets Bakeri 2021. Etterpå et vanket det mange klemmer til Gunvor Fiske fra kundene.
Powered by Labrador CMS