Med tanke på hvor mye korn Russland og Ukraina vanligvis produserer, er jeg nå veldig bekymret på vegne av bransjen, sier Georg Husebæk, som er administrerende direktør i den landsdekkende medlemsorganisasjonen Din Baker.

– Skulle deler av disse landenes kornproduksjon falle bort, er det klart at det vil påvirke det internasjonale kornmarkedet i stor grad. Man kan bare frykte de langsiktige konsekvensene av noe slikt, utdyper han.

Husebæk påpeker at norske bakerier og konditorier allerede er i en krevende situasjon på grunn av koronapandemien og strømkrisen.

– Selv om samfunnet nå er åpnet opp igjen, merker bedriftene våre fortsatt pandemien i form av høyt sykefravær. I vinter har vi også hatt ekstraordinært høye strømpriser. De færreste norske bakerier har økonomi til å absorbere en ytterligere økning av melprisen på toppen av dette, sier han.

Tillit til leverandørene

Mel- og kornprisene var historisk høye allerede før Russlands invasjon av Ukraina. Etter invasjonen økte prisnivået ytterligere, og nå er det mange som spør seg om kornprisene kan stige helt til himmels. Det kan skje dersom det blir helt eller delvis stans i korneksporten fra landene som nå er i krig.

Husebæk håper og tror imidlertid at norske møller har sikret en god del leveranser og priser fremover.

– Det har i hvert fall vi oppfordret dem til å gjøre, forteller han.

Mye usikkerhet

BKLF-direktør Gunnar Bakke deler Husebæks bekymring.

– Jeg er urolig for både tilgangen og prisen på korn fremover. Som bakere har vi ikke noe annet valg enn å kjøpe og bake med det melet som er tilgjengelig, men jeg er bekymret for hvor sluttregningen havner.

Bakke påpeker at også gjødsel er blitt dyrere, og at mange norske kornbønder nå er usikre på om det vil lønne seg for dem å satse på matkorn.

– Fra før har vi jo pandemien og energikrisen. Jeg merker at det er mye usikkerhet i bransjen nå. Vi er inne i en spesiell og uoversiktlig periode, slår han fast.

BKLF-direktør Gunnar Bakke er urolig for både tilgangen og prisen på korn fremover.

BKLF-direktør Gunnar Bakke er urolig for både tilgangen og prisen på korn fremover.

Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media