Bakeriansatte får etterbetalt fem millioner

De ansatte ved Goman-bakeriet på Lindås får etterbetalt til sammen fem millioner kroner i lønn.

Publisert Sist oppdatert

Vi mistenkte at det kunne være flere avvik i måten bakeriet ble drevet på.

I fjor høst skjedde det en alvorlig arbeidsulykke ved Goman-bakeriet på Lindås, som den gang het Goman Rognaldsen: En kvinne fikk armen revet av i en maskin, og Arbeidstilsynet konkluderte med at ulykken hadde skjedd på grunn av grove og alvorlige mangler i bakeriets internkontroll.

Kort tid etter ulykken ble bakeriet stengt av Mattilsynet, som fant en lang rekke grove og alvorlige avvik. Etter at de verste avvikene var blitt rettet opp, ga Mattilsynet klarsignal til at bakeriet kunne åpnes for vanlig drift igjen. Men da valgte Coop selv å stenge bakeriet – på ubestemt tid.

– Vi mistenkte at det kunne være flere avvik i måten bakeriet ble drevet på, forklarer kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle-Friis.

Ledelsen i Coop fikk dessverre bekreftet mistankene sine. I tillegg til flere feil og mangler i bakeriet, avdekket granskingen grov underbetaling av de ansatte gjennom flere år. Det var særlig ansatte med mye overtidsarbeid og nattarbeid som ikke hadde fått det de hadde krav på, skriver FriFagbevegelse.no.

Får 30 prosent ekstra

Granskingen ble ledet av advokat Jan Fougner, som fikk hjelp av LOs juridiske avdeling, fagforeningen NNN og et revisorfirma. Timelister og arbeidskontrakter fra tre år tilbake i tid ble gjennomgått, og utifra denne informasjonen forsøkte de å beregne hvor mye den enkelte hadde krav på i etterbetaling. Det viste seg at underbetalingen også hadde pågått i årene før 2017, men dette ble ikke tatt med i beregningene fordi lønnskrav som ikke fremmes innen tre år forfaller. Som en kompensasjon for dette ble partene enige om å tilby et tillegg på 30 prosent.

Fristen for å godta tilbudet er satt til 15. oktober, men alle som var tilstede da tilbudet ble presentert, valgte, ifølge FriFagbevegelse.no, å skrive under med det samme.

Underrapportering

– Det viste seg altså at den tidligere bakeriledelsen underrapporterte antall timer. Dette er en av grunnene til at vi ikke ønsket å samarbeide med dem lenger, sier Takle-Friis i Coop.

Konflikten mellom Coop og Larsen-familien endte som kjent med at Coop kjøpte ut Larsen-brødrene og nå driver bakeriet videre på egenhånd. Driften ble startet opp igjen i april, og i juni var også en ny bakerisjef på plass.

– Gjennom denne prosessen har vi fått ordnet opp i forholdene ved bakeriet, og nå er alt bra, sier kommunikasjonsdirektøren.

 

Powered by Labrador CMS