– Bakerbransjen er blant de bransjene som kaster mest mat i Norge, og derfor har vi et spesielt fokus på å få med bakerier nå i starten.

Det sier Sophie Wiik, som er daglig leder i Too Good To Go Norge.

Hun forteller at Too Good To Go er et helt ferskt konsept for å bekjempe matsvinn.

– Too Good To Go ble startet i København for cirka et halvt år siden, og nå har vi nylig etablert oss i Norge. Vi driver en app- og nettbasert tjeneste som gir folk mulighet til å kjøpe overskuddsmat fra restauranter og kaféer for en billig penge på slutten av dagen, forklarer Wiik.

 

Gode tilbakemeldinger

I appen kan brukerne se hvilke steder som tilbyr salg av billig overskuddsmat. Kjøperen forhåndsbetaler i appen og henter maten hos spisestedet på slutten av dagen, gjerne ti minutter etter stengetid.

– Det er enkelt, billig og miljøvennlig, sier Wiik.

I Oslo har blant annet French Bakery, Baker Brun og Brødbakerne blitt med på konseptet.

– Vi har også fått med Rustikk bakeri i Bodø og et par kafeer i Trondheim som selger bakervarer. Tilbakemeldingene fra bakeriene er svært gode. Mange har savnet et system for å unngå å kaste mat.

 

Billige forundringspakker

Wiik forklarer at bakeriene som regel vet sånn cirka hvor mye mat som pleier å bli kastet på slutten av dagen, men ikke alltid hva som konkret er igjen.

– Derfor tilbyr mange av bakeriene i Too Good To Go forundringspakker med diverse varer. Kjøperen vet altså ikke på forhånd hva han eller hun får – bare at det er snakk om kvalitetsvarer som ble solgt til full pris ti minutter tidligere.

 

– Hvem er de typiske kjøperne av slike forundringspakker med bakervarer?

– Jeg kjøper gjerne slike pakker selv, blant annet fordi jeg synes det er litt spennende å se hva jeg får. Ellers er studenter, som er opptatt av økonomi, en viktig kundegruppe. Det er jo mye penger å spare på dette. Og selvfølgelig miljøbevisste folk, sier Wiik.

Følger ressurspyramiden

Gjennom Too Good To Go-systemet er det også mulig å kjøpe og donere mat til hjemløse.

– Mange tenker nok at disse varene burde vært gitt direkte til hjemløse eller veldedige organisasjoner. Vi jobber imidlertid etter baker- og konditorbransjens ressurspyramide, og av respekt for næringen og faget er det viktig å prøve å selge overskuddsmaten til redusert pris først, forklarer Wiik.

Hun understreker at bakerne bør få så mye som mulig igjen for det de produserer.

– Bakervarer er nesten som aviser, man vil helst ha dem helt ferske, og det er selvsagt utfordrende for næringen, sier hun.

 

Les også: 

Utfordrer bakerier på matsvinn

Oppfordrer bransjen til å dele på samfunnsansvaret