Ruben Taklo skal på sikt ta over driften av Majas Bakeri i Larvik. Nå har han tatt et skreddersydd fagbrev i salg og service.

– Anbefales på det sterkeste

Ruben Taklo er den første som har tatt fagbrev i salg og service gjennom Baker- og Konditorbransjens Opplæringskontor (BKO).

Publisert

Selv om alt var helt nytt, var det et veldig fint og profesjonelt opplegg.

Ruben Taklo (19) er sønnen til Pål Taklo som driver Majas Bakeri i Larvik og Stavern. Han har jobbet i bakeriet etter skolen og i ferier siden han var 15 år. Og en gang i fremtiden har han lyst til å ta over bedriften etter faren.

– Derfor hadde jeg egentlig tenkt å ta fagbrev som baker. Men etter hvert skled jeg litt vekk fra den tanken og fant ut at jeg heller ville bli selger, forteller han.

Da passet det bra at Baker- og Konditorbransjens Opplæringskontor (BKO) var i ferd med å utvikle et skreddersydd fagbrev i salg og service. Ruben ble den første lærlingen i salgsfaget tilknyttet BKO. På mange måter ble han derfor også en slags prøvekanin for det nye utdanningstilbudet som retter seg mot butikkansatte i bakerier og konditorier. Men alt gikk bra, og for litt over en uke siden besto han svenneprøven med glans.

Besøkte ulike bakerier

– Selv om alt var helt nytt, var det et veldig fint og profesjonelt opplegg. Så jeg vil anbefale denne utdannelsen på det sterkeste, sier Ruben.

Gjennom læreperioden ble han fulgt opp av Kjetil Dale Aas, som er fagansvarlig i BKO, og Trond Aam, som er butikkutvikler i Din Baker.

– Sammen med Kjetil og Trond var jeg på flere studieturer til Oslo, der vi besøkte ulike bakerier. Her fikk jeg blant annet se hvor mye produktplassering og eksponering har å si. En del av utsalgene vi besøkte var ganske ribba for varer de vi kom dit, og det så ikke spesielt attraktivt ut. Sånne ting har jeg blitt mye mer bevisst på gjennom å ta fagbrevet i salg og service, forteller Ruben.

Ruben Taklo har jobbet i bakeriutsalget etter skolen og i ferier siden han var 15 år. Nå kan han kalle seg faglært.
Ruben Taklo har jobbet i bakeriutsalget etter skolen og i ferier siden han var 15 år. Nå kan han kalle seg faglært.

Kundebehandling og mersalg

Bakgrunnen for det nye utdanningstilbudet er at mange bakerier og konditorier mangler kompetanse innen salgsfaget. De aller fleste bakerier har ansatte med fagbrev i baker- eller konditorfag i produksjonen, mens de som står bak disken i utsalgene ofte er ufaglærte. Det kan være en ulempe. For vel så viktig som å lage gode produkter, er det å få solgt dem.

Ruben synes selv at den største utfordringen med å selge baker- og konditorvarer er å gjøre alle kundene fornøyde.

– Når noen kommer inn og klager, for eksempel. Hva skal man si og gjøre da? Det kan også være vanskelig å skape mersalg i et bakeri, siden produktene ikke alltid hører naturlig sammen med hverandre, sier han.

Flere kandidater er klare

Kjetil Dale Aas i BKO forteller at samarbeidet mellom opplæringskontoret, Din Baker og Majas Bakeri fungerte veldig bra, og at det nå åpnes for flere lærlinger i salgsfaget.

– Det er allerede stor interesse for dette utdanningstilbudet. Flere bakerier har kontaktet meg og gitt beskjed om at de har kandidater. Så i løpet av sommeren kommer vi til å skrive flere nye kontrakter med lærlinger i salgsfaget, sier han.

 

Powered by Labrador CMS