Det svenske VM-laget besto av Oscar Landh (f.v.), Jessica Sandberg, Martin Morand og lagleder Gustaf Mabrouk.

12. plass til Sverige i Konditor-VM

Svenska Konditorlandslaget kom på 12. plass i finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie.

Publisert Sist oppdatert

Laget gjorde en fantastisk prestasjon ut ifra sine forutsetninger.

Det var totalt 21 landslag som hadde kvalifisert seg til finalen i Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019. Svenska Konditorlandslaget sikret seg en finaleplass da de vant Konditor-EM i juni i fjor. I VM-finalen, som fant sted på Sirha-messen i Lyon søndag 27. januar og mandag 28. januar, plasserte laget seg til slutt på en 12. plass.

De tre utøverne som konkurrerte i VM var konditor Jessica Sandberg (Nya Konditoriet i Umeå) konditor Martin Morand (Pastry Inspiration Österlen) og isskulptøren Oscar Landh (Lenn Art Ice Event i Habo).

Sveriges sukker- og sjokoladeskulptur.
Sveriges sukker- og sjokoladeskulptur.

— Laget gjorde en fantastisk prestasjon ut ifra sine forutsetninger, og vi tar med oss massevis av nyttige erfaringer herfra, sier leder for Svenska Konditorlandslaget, Gustaf Mabrouk, i en pressemelding fra Sveriges Bagare och Konditorer.

Mabrouk forteller at konkurransen fra de andre lagene i finalen var sylskrap. Overraskende nok var det Malaysia som vant, mens Japan kom på andreplass og Italia på tredjeplass. I henhold til reglene, deltok ikke Frankrike i år, siden det franske laget vant Coupe du Monde de la Pâtisserie i 2017.

Mother Nature 2.0

Konkurransen pågikk i ti timer totalt, og årets tema var «natur, flora og fauna». Det passet bra for det svenske laget, som fikk mange poeng for sin sjokolade- og sukkerskulptur, Mother Nature, i EM i fjor.

Sveriges isskulptur med iskake.
Sveriges isskulptur med iskake.

— Vi tok utgangspunkt i den når vi lagde skulpturene til denne konkurransen også. Men selvsagt høynet vi nivået ytterligere, forteller Jessica Sandberg, som var ansvarlig for sukkerskultpturen.

Martin Morand hadde hovedansvaret for sjokoladeskulpturen, og Oscar Landh tok seg av isskulpturen. I løpet av de ti timene konkurransen pågikk, produserte lagene også 19 veganske desserter, en sjokoladekake og en iskake.

Skaper interesse

Svenska Konditorlandslaget drives av bransjeorganisasjonen Sveriges bagare & konditorer (SBK). Administrerende direktør i SBK, Martin Lundell, sier at konkurranser som Coupe du Monde de la Pâtisserie betyr mye for bransjen.

— Å vise frem det beste Sverige kan by på innen konditorhåndverk skaper interesse for yrket og bransjen. Det er fantastisk at vi klarte å kvalifisere oss til VM-finalen i år. Det viser at svenske konditorer er i verdensklasse, sier han i en pressemelding.

Se flere bilder på Instagram

Sveriges sjokoladekake. Foto: Sirha
Sveriges sjokoladekake. Foto: Sirha
Sveriges veganske dessert. Foto: Sirha
Sveriges veganske dessert. Foto: Sirha
Mange svensker var på plass i Lyon for å heie frem konditorlandslaget i VM-finalen. Foto: Sirha
Mange svensker var på plass i Lyon for å heie frem konditorlandslaget i VM-finalen. Foto: Sirha