Sverige kom på førsteplass i Konditor-EM 2018, som ble arrangert på messen Gourmet Expoforum i Torino i Italia søndag 10. juni. Dermed har det svenske laget kvalifisert seg til Coupe du Monde de la Pâtisserie (Konditor-VM), som skal avgjøres i Frankrike i neste år.

Det var Jessica Sandberg og Martin Morand som sammen sørget for den svenske EM-seieren. Duoen tok sist gull sammen i Nordic Pastry Cup 2017. Og nå kan de altså sikte seg inn mot VM i Lyon i 2019.

Konditor-EM 2018

Coupe Europe Patisserie de 2018 ble arrangert i Torino i Italia. Selve konkurransen fant sted på messen Gourmet Expoforum søndag 10. juni.

Oppgaven var å lage to iskaker, ti desserttallerkener, en sukkerskulptur og en sjokoladeskulptur i løpet av fem timer.

Sverige, ved Jessica Sandberg og Martin Morand, vant konkurransen. På andreplass kom Belgia, mens Sveits ble nummer tre. Disse tre lagene kvalifiserte seg dermed til VM i Lyon i neste år. I tillegg fikk Polen VM-billett i form av et "wild card".

Tyrkia, Russland og Bulgaria deltok også i EM-konkurransen.

— Vi utfyller hverandre på en veldig god måte, forklarer Martin Morand, og får mye velfortjent skryt fra lagleder Gustav Mabrouk etter EM-seieren.

— Laget har lagt ned en fantastisk innsats og fortjener virkelig den gode plasseringen. De har jobbet steinhardt mot akkurat denne konkurransen hele året. Derfor er det ekstra kult at de faktisk lykkes, sier han i en pressemelding fra Sveriges bagare och konditorer.

Laglederen understreker samtidig at EM-seieren ikke hadde vært mulig uten støtte fra sponsorer og den svenske bransjeorganisasjonen.

La listen høyt

Jessica Sandberg forteller at hun og Morand la listen høyt, men at det holdt hele veien.

— Vi har jobbet veldig mye med smakene, og jeg synes virkelig at det satt i dag. Vårt litt spesielle grep med skulpturen tror jeg også var med på å bidra til seieren. Dette føles helt fantastisk, sier hun.

I EM-konkurransen hadde laget fem timer på å produsere to iskaker med frukt, ti desserttallerkener med sjokolade og is eller sorbet, en sjokoladeskulptur og en sukkerskulptur. Svenskene hadde valgt «Mother Nature» som sitt tema, som gikk igjen i smaker og formspråk.

Midnight sun var navnet på svenskenes vinner-iskake.

Midnight sun var navnet på svenskenes vinner-iskake.

Foto: David Thunder

Vinnerproduktene

Iskaken «Midnight sun» var inspirert av den svenske naturen og sommerlige smaker fra Sør-Sverige. Bringebær, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med crispy, sprø pistasjebunn og karamellisert smørdeig – alt i lyse og elegante farger.

Desserttallerkenen til det svenske laget var preget av ville skogsbær. Her sto Nord-Sverige i fokus med skogen, viddene, fargene og estetikken. De ville bærene ble kombinert med en rik sjokoladesmak. Åkerbær, bringebær og bjørnebær var de mest fremtredende smakene, innsvøpt i silkemyk Guanaja-sjokolademousse, pistasjebunn Dulcey-  og hasselnøttsnamelaka samt Manjari-brownie. Alt toppet med en anelse appelsin og en klype timutpepper.

Og så var det skulpturene da…, eller var det skulpturen? For her hadde vinnerlaget tatt et uvanlig grep. To halvdeler, den ene av sjokolade og en den andre av sukker, ble satt sammen til en helhet  – selveste Mother Nature, med tydelige referanser til den svenske naturen. Her var det sopp, blomster, mose, småfugler, noen mektige hjortebiller og mye grønske.

Sveriges desserttallerken.

Sveriges desserttallerken.

Foto: David Thunder

Fire til VM

Andreplassen var det Belgia som tok, mens Sveits kom på tredjeplass. De tre beste i EM kvalifiserte seg automatisk til VM, og i tillegg ble det delt ut et «wild card» til Polen.

De andre landene som deltok i årets EM var Bulgaria, Russland og Tyrkia. Sistnevnte fikk en spesialpris for beste holdbarhet. Spesialprisen for sukker gikk til Polen og spesialprisen for sjokolade gikk til Russland.

«Mother Nature» var tema for det svenske lagets vinnerbidrag i Konditor-EM.

«Mother Nature» var tema for det svenske lagets vinnerbidrag i Konditor-EM.

Foto: David Thunder