Bakeriet W.B. Samson har vært i en endringsprosess siste år. Reseptene på brød er oppdatert og oppgradert, samt at det er installert nye thermo-oljeovner og modningsskap.

– Vi fyller jo 125 år i år, så det er et godt år å gjøre noen endringer i. Den største endringen er at vi skal bake brød på en ny måte. Det blir håndoppslag på alt og deigene skal ligge i modningsskap i 12-15 timer. Brødene kommer til å både bli og se bedre ut, sier Per Christian Samson som er daglig leder for bakeridriften.

Færre brød

Brødsortimentet skal trimmes fra 18 til 9 typer brød.

– Veldig mye av jobben har vært å finne ut hvilke type brød vi skal selge.  Tidligere var det kanskje en del brød som ikke hadde en tydelig identitet og noen overlapper hverandre. Sortimentet nå er mye tydeligere og brødene har en egen profil og utseende, sier Carl Fredrik Samson, som er daglig leder for filialdriften i Samson.

Vil rekruttere nye kunder

Det er produktutviklingsleder, Erlend Løken Volden, som har utviklet de nye variantene.

– Erlend har fått frie tøyler, innenfor noen rammer, til å utvikle de nye brødene. Noen ble rullet ut i butikkene våre sent i 2018 og i februar er alle ni nye brødene på plass, sier Per Christian.

– Vi tror og håper at denne satsingen på tydelighet og smak skal rekruttere nye kunder til filialene våre. Vi vet det er mange matinteresserte inne i filialene, men mange kjøper ikke brød. Med det nye sortimentet håper vi å vekke interessen deres, sier Carl Fredrik.

Viktig produkt

– Hva er grunnen til at dere tar disse grepene?

– En endring i brødsortimentet har ligget i kortene i mange år. Vi har gjort en god del endringer i butikker og drift de siste årene, men brød er veldig vanskelig. En stor del av vår identitet ligger i brød og mange folk er veldig opptatt av brød, så vi ønsket å gjøre denne jobben grundig. Brødene våre vil ganske enkelt smake bedre.

– Vi ønsker at brødhyllene i butikkene våre skal se så bra som mulig ut. Våre brød skal se annerledes ut, de skal smake litt annerledes og de skal være litt sunnere og mer holdbare. Det skal være brød som de som egentlig ikke ”tåler” brød kan spise uten problemer. Brødhyllene våre skal rett og slett se så tiltalende ut at de kundene som ikke kjøper brød vanligvis skal tenke at – nå fikk jeg lyst på brød!, sier Per Christian.

Riktige ovner

– Hvorfor gikk dere for Heuft thermo oljeovner?

– Ovnene er valgt på grunn av produktene vi vil lage, og ikke omvendt. Riktig fasong på brødene er viktig og disse ovnene steker på måte vi ønsker og gjør prosessen mer fleksibel. Vi fjerner to tralleovner og så kommer det tre nye Heuft–ovner inn. Vi beholder to tralleovner til en del andre produkter.

– Skal dere bruke surdeig i alle de nye brødene?

– Ja, alle brødene blir bakt på surdeig, men vi skal også bruke bittelitt gjær i noen av brødene. Men gjærmengder vil bli betydelig redusert. Fokus skal ligge på lange liggetider og de fordeler det gir. Det viktigste er at vi kan klare å lage brød som er bedre enn det matinteresserte folk kan lage hjemme selv. Klarer vi det, tror vi at mange vil velge brød fra oss, avslutter Per Christian Samson.