Vinterferien er en av de travleste tidene for bakeriet Kort & Godt på Trysil.

Vinterferie gir rekordsalg

Bakeriene på skidestinasjoner som Trysil, Oppdal og Beitostølen er inne i en av årets mest hektiske uker.

Publisert Sist oppdatert

Vi regner med å sette ny omsetningsrekord nå på lørdag.

Hektisk. Fullt kjør. Kaos.

Slik beskrives situasjonen hos bakeriene Kort & Godt på Trysil, Sprø på Oppdal og Stølen på Beitostølen i disse dager.

Årets første vinterferieuke er i gang, og det merkes godt hos bakeriene som holder til på typiske skidestinasjoner.

— Vi befinner oss midt i vinterland, 800 meter over havet, så vinterferien er en veldig hektisk periode, ja, bekrefter daglig leder i håndverksbakeriet Kort & Godt, Kari Wassgren.

Bakeriet hennes ligger i Fageråsen ved RadissonBLU Mountain Resort på Trysil. Det er sesongbasert og holder åpent i perioden desember til april.

— Bortsett fra påskeuka, er det ingen uke som er travlere for oss enn uke åtte. Vi regner med å sette ny omsetningsrekord nå på lørdag, dersom alt går etter planen, forteller Wassgren.

Fire vinterferieuker

Størstedelen av landets fylker, deriblant Oslo og Akershus, har vinterferie i uke åtte. Resten av landet har vinterferie i uke ni.

— Men for oss er det egentlig fire vinterferieuker, for hit til Trysil kommer det mange skiturister fra utlandet også. I forrige uke var det mye dansker og engelskmenn her. Denne uken preges av mye nordmenn, særlig fra Østlandet, og svensker fra vestkysten av Sverige. Neste uke kommer det mye svensker fra Stockholms-området og norske vestlendinger. I uke ti kommer det også noen vinterferiegjester, forteller Wassgren.

Det som gjør uke åtte spesielt travel i Trysil, er at det meste av hytteeiere pleier å være på plass i tillegg til turistene. Og ferske bakervarer vil alle ha. Derfor er vinterferieuka det motsatte av ferie for de ansatte i Kort & Godt.

— Vi er aldri så mange på jobb her som nå, og vi er på plass nesten hele døgnet, forteller Wassgren.

Brød og kanelsnurrer

Kort & Godt åpner bakeriet med ferske brød og andre bakervarer klokken syv om morgenen. Klokken 17 gjøres bakeriet om til en pizzarestaurant som serverer italiensk steinovnsbakt pizza med lokal vri utover kvelden. En halvtimes tid etter at pizzabakerne har tatt kvelden, kommer brødbakerne på jobb for natten.

— Hva selger dere mest av i vinterferien?

— I vinterferien selger vi aller mest brød. Majoriteten av de som er her, er jo nordmenn, og nordmenn er opptatt av godt brød. Ellers selger vi jevnt over mye kanelsnurrer, som er et produkt alle nasjonaliteter har et forhold til.

Utsolgt klokken to

Brød og kanelsnurrer går det også mye av hos Bakeriet Sprø i Oppdal om dagen.

Gina M. Schønheyder og de andre ansatte i Bakeriet Sprø på Oppdal klarer ikke å produsere nok bakervarer i vinterferien.

— Dette er den andre vinterferien vi har åpent, og vi har økt produksjonen fra i fjor. Men i går var vi likevel utsolgt klokken to. Når kundene spør om vi ikke kan bake mer, har vi lyst til å si ja, men vi er et lite håndverksbakeri med begrenset kapasitet. Det er veldig travelt her om dagen. Vi jobber på maks kapasitet, forteller bakerigründer Gina M. Schønheyder.

Og så lenge det er snø i vinterferien, har ikke været noe særlig å si for etterspørselen.

— Når det er fint vær kommer folk innom for å kjøpe med noe til skituren. Og når det ikke er fint nok vær til skitur, kommer folk innom fordi de trenger noe annet å gjøre, forklarer hun.

Mer enn forventet

Mange kommer også innom Stølen bakeri på Beitostølen i disse dager.

— Det er fullt kjør her nå. Fra grytidlig om morgenen til seint om kvelden, sier Stefan Fromagert, som tok over driften av bakeriet i juni i fjor.

— Vi har hatt en veldig god start her. Konseptet vårt blir bare mer og mer populært. Nå i vinterferien har vi enda større pågang enn forventet. Det er masse folk og helt kaos, forteller franskmannen.

Han samarbeider med flere lokalmatprodusenter, og serverer lunsjretter i tillegg til baker- og konditorvarer.

— Nå i vinterferien går det et par hundre brød om dagen, men også mye konditorvarer, forteller han.

— Hvordan er konkurransesituasjonen på Beitostølen?

— Vi er det eneste bakeriet her, så den er helt perfekt!

 

Powered by Labrador CMS