Det Norske Måltid (DNM) leter etter det ypperste innen norsk mat og drikke, og har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger. Siden 2008 har DNM jobbet for å posisjonere norsk mat, med mål om å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.

Konkurransen har de siste årene og fått inn kategorier myntet på baker- og konditorbransjen. Årets bakst har vært med en stund og de siste årene har Årets søtsak kommet til. Deltakelsen har vært økende fra bransjen, selv om kategoriene ofte har vært preget av små nisjeprodusenter utenfor det som ofte blir definert som «bransjen». Det har blitt litt annerledes de siste årene der flere kjente aktører har deltatt.

Vaffelhjerte – Årets søtsak 2021

Sverre Sætre Konditori i Oslo vant kategorien Årets søtsak 2021 etter å ha stått i finalen sammen med tindved konfekt med hvit sjokolade fra Flåk sjokolade og Chilli 50% fra XOCO. Sverre Sætre Konditori stilte med sitt produkt vaffelhjerte som gikk rett hjem hos juryen. Produktet har tidligere høstet mange lovord, blant annet i Frankrike.

Her forklarer vinneren selv om produktet:

Vaffelen er et av Norges kjæreste bakverk, og noe alle har et forhold til. Sjokolade-vaffelhjertet derimot er en ny smakskreasjon som jeg lagde da jeg designet julekolleksjonen for et av verdens mest kjente konditorhus, Ladurée i Paris. Jeg ville presentere noe ikonisk norsk, men på en ny måte. Min vaffel består av et skall av blond sjokolade. Dette er hvit sjokolade som vi på konditoriet varmer forsiktig over lang tid til 120 C under omrøring, slik at melkesukkeret karamelliseres som i brunost. Vi har laget et fyll med malte hasselnøtter, sprøstekte, knuste vafler, du vet den ytterste delen av vaffelen som blir litt ekstra sprø og god, og for å få en ekstra dybde i smaken har jeg tilsatt en klype norsk havsalt.

I Vaffelhjerte bruker vi norske råvarer som mel fra emmer fra Holli Mølle, et smaksrikt mel med  mindre protein og mer stivelse for å få et sprøere bakverk, smør laget fra rømme, egg fra Ek Gårdspakkeri, og det norske havsaltet Havsnø. Tørrmelken i den hvite sjokoladen er fra skummetmelk som inneholder mer protein og sukkerstoffer enn tørrmelk fra H-melk, noe som igjen gir en annen smak på sjokoladen når vi karamelliserer den. Vi bruker gode norske råvarer kombinert med varer vi ikke finner i Norge, som kakaobønner fra Madagaskar og hasselnøtter fra Piemonte. All vår sjokolade inneholder kun naturlige råvarer. I våre sjokolader bruker vi kun naturlige farger. Ettersom vi bruker naturlige farger, har vi ikke vindu i våre konfektesker. Naturlig farge falmer raskere i lys. Vår emballasje er utviklet, designet og produsert i Norge. Eskene er laget av papp og innlegget av resirkulert plast. Plasten er ikke limt til pappen slik at de lett kan deles og resirkuleres hver for seg. Av esken Vaffelhjerte har vi to presentasjonsmåter: Når vi selger via andre, lar vi menyen ligge oppå lokket slik at det går klart frem hva det er. Når vi selger sjokoladevaffelen i vårt konditori, ligger menyen inne i esken fordi vi stiller ut produktet. Mange kjøper esken i gave, og da blir hjertet en godt bevart hemmelighet frem til esken åpnes.

Anita Lomnes i Sirupstynnkakebakeriet gikk til topps med sine sirupstynnkaker i kategorien Årets bakst 2020 i Det Norske Måltid.

Anita Lomnes i Sirupstynnkakebakeriet gikk til topps med sine sirupstynnkaker i kategorien Årets bakst 2020 i Det Norske Måltid.

Foto: Mette Møller

Sirupstynntake – Årets bakst 2020

Sirupstynnkakene fra Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal vant kategorien Årets bakst 2020. I finalen kjempet de mot fermentert frøknekk fra Lykkemat fra Trøndelag og granola fra Grini Hjemmebakeri i Viken.

Slik beskriver vinneren produktet:

Sirupstynnkaker bakt etter gammel familieoppskrift som har gått i arv, i flere generasjoner med originale ingredienser. Alt bakes på den gode gamle måten Bestemor lærte oss. Tradisjonsbakst – Bakt med hjerte og hånd – du kjenner det på smaken. Den eldste nedskrevne oppskriften som er funnet er fra 1600-tallet, i Østerdalen. Kaken ble bakt på alle gårder, og hver hadde sin familieoppskrift. Der det var tjenere som bakte fikk disse kakene uten smurningen, herskapet fikk kaken med alle de deilige smakene.

Deigen settes kvelden før, røres i gjennom hele kvelden til den blir kald. Så står den over natten, og kjevles så tynt vi klarer, dagen etter. Stekes på takke, på begge sider, smør på kosse/smurning i flere omganger, stekes for å karamelliseres, og brettes dobbelt, før den snues og løftes av, for å deles. Hver kake er altså dobbel med smurning imellom. Denne er jeg oppvokst med hos Bestemor og Bestefar som hadde hjemmebakeri, og jeg ble tidlig tatt med i bakekjelleren. I dag er jeg så heldig å ha med min samboer, Harald i bakeriet som tar brorparten av bakingen, jeg har salg og administrative oppgaver i tillegg. Bestemor var med ned i bakekjelleren for å vise bort, siste gang da hun var over 90 år! Våre kaker ble testet og godkjent, vi er stolte av den smakfulle arven, og vil bringe den videre over hele Norges land.

Brukes akkurat som den er til en kopp kaffe, men det er opprinnelig en festkake, like god til et glass melk, som til champagne eller festdessert med multekrem, is, trollkrem, fromasj, – eller med spekemat og blåmuggost på toppen.

Etter hvert flyttet vi på oss og baker nå i Brumunddal, men vi bruker selvfølgelig samme herlige oppskrift som jo er en familiehemmelighet…. du får ingredienslisten….men ikke mer enn det! Hysj,Hysj…! Vi har holdt på i snart 7 år, og gleder oss over å spre den gode smaken over hele Norges land.

Årets vinnere i alle kategorier

Kategori produkt produsent fylke
Årets bakst Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen Sirupstynnkakebakeriet Innlandet
Årets Drikk Solbærsaft Røyse Bærpresseri Viken
Årets Grønne Gråblå østerssopp Topp Sopp Rogaland
Årets Grønne foredlet Eplesidereddik frå Hardanger Ulvik Frukt & Cideri Vestland
Årets Kjøtt Vaktel Strand Gård Rogaland
Årets Kjøtt foredlet Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år Vikedal Gårdsmat Rogaland
Årets Meieriprodukt Smør Valmsnes gård Innlandet
Årets Øl Imperial Gulrot Gose Drum Brew Agder
Årets Ost Holtefjell, vellagret Eiker Gårdsysteri Viken
Årets Sider Humlepung Aga Sideri Vestland
Årets Sjømat Seifilet, skinn og benfri Reinhartsen Agder
Årets Sjømat foredlet Sikkaviar Femundmat Innlandet
Årets Søtsak Vaffelhjerte Sverre Sætre Konditori Oslo
Sunnere produkter TINE lettmelk 1,0% og 0,5% TINE
Sunnere markedsføring “Sunnspirasjon”-kampanje MENY