I helgen inviterte Stavanger og Omegn baker og konditorlaug til Rogalandsmesterskap for unge bakere og konditorer. Konkurransen ble arrangert for første gang under landsmøtet i Stavanger i fjor sommer.

— Formålet er å gi de unge mulighet til å få konkurranseerfaring, slik at det blir lettere for dem å melde seg på større konkurranser senere, forteller laugsleder Gunvor Fiskå.

Åpent for påmelding

I tillegg til baker- og konditorlærlinger, kunne også skoleelever innen baker- og konditorfag melde seg på konkurransen denne gangen. Alt i alt var 18 unge baker- og konditorspirer i sving under fylkesmesterskapet. De valgte selv om de ville være én eller to personer på lag.

Tema for både baker- og konditoroppgaven var vinter. De unge bakerne skulle lage dekorbrød i samsvar med tema samt kaffebrød av minimum én liter søt gjærdeig og minimum én liter valgfri gjærdeig. Det skulle vises minimum tre ulike oppslag av hver deig. I tillegg skulle de lage minimum to valgfrie fyll til kaffebrødene.

Vinner i bakerklassen ble Espen Moen, som for tiden går i lære hos Buøy Bakeri & Konditori.

Mange konditore blant deltakere

Konditoroppgaven var å lage en valgfri type festkake til 15 personer, modellere minimum to enheter i forbindelse med tema samt lage et kransekakebakverk av minimum én kilo kransekakemasse.

Det var flest deltakere i konditorklassen, så her var konkurransen spesielt hard. Vinnerne ble til slutt Kjell Olav Barkved og Astrid Midtun. De to tidligere klassekameratene lagde en festkake med hasselnøttbunn, melkesjokolademousse, bringebærinnlegg og trekk av hvit sjokolade. I tillegg lagde de en kransekakeslede med Olaf fra filmen «Frost» og reinsdyret Rudolf som marsipanfigurer.

– Vi ble veldig overrasket da vi vant. Det hadde vi aldri trodd selv, sier Astrid Midtun til jbl.no.

19-åringen er for tiden lærling hos O. C. Roxman bakeri og konditori, og skal ta fagbrev i neste i år.