Agnieszka Grygier fra Mintel på Møllerens inspirasjonsdag 2017.
Agnieszka Grygier fra Mintel på Møllerens inspirasjonsdag 2017.

Vinn forbrukernes tillit!

Folks tillit til matprodusenter har aldri vært lavere. Her er noen tips til å vinne den tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Dagens forbrukere ønsker merkevarer de kan stole på.

Falske nyheter, skjulte ingredienser og informasjonsoverflod har ført samfunnet inn i en tillitskrise. På Møllerens Inspirasjonsdag fortalte Richard Cope og Agnieszka Grygier fra markedsanalyseselskapet Mintel hvordan selskaper kan vinne forbrukernes tillit tilbake.

— Tillit vil bare bli viktigere og viktigere fremover, understreket Grygier.

— Dagens forbrukere ønsker merkevarer de kan stole på, sa Cope.

Ærlighet varer lengst

— Det dagens forbrukere vil ha, er sannheten. Vi ser derfor at flere og flere selskaper nå er opptatt av å være ærlige. For eksempel har McDonalds sluttet å bruke filter på Instagram og Waitrose har plassert kameraer for live streaming på kuer som gresser, fortalte Cope.

Grygier viste til en pizzarestaurant som har installert videokameraer på kjøkkenet, slik at gjestene hele tiden kan følge med på hva som foregår i produksjonen. Snakk om å være åpen og ærlig!

Snakk i sosiale medier

For selskaper og merkevarer som ønsker å bygge tillit, er det hensiktsmessig å bruke de samme kommunikasjonskanalene som folk flest bruker når de snakker med venner og familie. Sosiale medier, altså. Eksempelvis kan Snapchat stories brukes til å fortelle hele historien om hvordan et brød blir til – fra kornet i åkeren til det ligger i butikkhyllen.

— Sosiale medier tvinger på en måte selskaper til å være ærlige. Særlig unge forbrukere ser etter anbefalinger i sosiale medier, og undersøkelser viser at de stoler mer på merker som er tilstede i sosiale medier enn de som ikke er det. Smak kan ikke ikke formidles i sosiale medier, men hvis produktet ser bra ut, kan det få god spredning i disse kanalene, sa Grygier.

Si unnskyld!

Alle gjør feil av og til. Og i stedet for å prøve å skjule det eller bortforklare det, bør selskaper innrømme at feilen har skjedd og be sine kunder om unnskyldning. Halvparten av alle briter sier nemlig at de er villig til å tilgi et selskap som raskt gjør opp for seg.

— Dagens helter er de som viser at de er sårbare og lærer av sine feil, sa Grygier.

Lokalt og lite

Mintels undersøkelser viser at folk flest stoler mer på mat som er laget i hjemlandet og at de er mer skeptiske til importerte matvarer.

— Derfor lønner det seg å være lokal og liten. Fortellinger og informasjon om de menneskene som har laget maten, blir stadig mer utbredt. Spesielt unge forbrukere er opptatt av å velge lokale matvarer og andre produkter, fortalte Grygier.

Da den amerikanske pizzakjeden Dominos skulle etablere seg på det italienske markedet i 2015, var det ikke uten grunn at de valgte bruke lokale ansatte og lokale råvarer.

— Stadig flere vil også betale mer for etiske produkter, så det å sponse etiske prosjekter kan være en god idé, tipset Cope.

Richard Cope fra Mintel på Møllerens inspirasjonsdag.
Richard Cope fra Mintel på Møllerens inspirasjonsdag.
Powered by Labrador CMS