Det gjør at både landslagstrenere og BKLF-presidenten tar til orde for å satse på showpiece i Norge. Det betyr også at konkurranseformen må legges om her til lands, for når Norge leverer blant de beste på smak og teknikker, da er det bare showpiece som hindrer oss i å konkurrere helt der oppe. Det har gitt støtteapparatet rundt Strandos blod på tann.

Best på smak

Norge sitt sterke kort i konkurransen var smak. Trumpkortet var desserten. I desserten var kanel og gresskar hovedingrediensene. I tillegg inneholdt den is, sjokolademousse, en crème brûlée og karamell, kanelis, karamelliserte gresskarbiter og fireball-ganasche med kanel. Temaet var nordisk høst. Dette er spennende og gode smaker som er høstinspirert.

– For oss har smak vært viktigst. Vi vet at de asiatene er veldig gode på masse farger og fancy greier, men smak er de ikke helt på høyde. Vi har gode smaker i våre produkter. På kaken var vi litt tøff i trynet ved å bruke nordiske smaker som lakris og kirsebær, sier Løseth.

Hard konkurranse

Nivået innenfor konditorfaget er skyhøyt og mange land har sterke tradisjoner spesielt knyttet til showpiece. Det var også veldig tydelig på showpiece-utstillingen. Her er Norge i en annen divisjon. Skal Norge konkurrere i internasjonalt på konditorsiden må det jobbes mer med sukker. Teknikkene og kunnskapen er der, det dreier seg i hovedsak om trening. På seniornivå har svenskene gått fra null kunnskap i sukker til å bli europamestre på to år. Strandos leverte sin showpiece helt i tråd med hva hun hadde trent på og leverte en god prestasjon. Det er lenge siden en norsk konditor leverte en showpiece i sukker, så det er en start på noe som må få et helt annet fokus i konkurransemiljøet i Norge.

Et utsnitt av Kinas Showpiece som viser hvilket nivå Norge må opp på om de vil kjempe på det øverste nivået.

Et utsnitt av Kinas Showpiece som viser hvilket nivå Norge må opp på om de vil kjempe på det øverste nivået.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Knallgod norsk dessert

Smak og utseende varierende i dessertene som ble forlagt på dommerbordet. Smaken til den norske desserten var det klasse over. Det gjaldt også øl-sirupen som ble en resultat av at øl i går ble kunngjort som den hemmelige ingrediensen. Desserten er det norske lagets sitt sterkeste korn i tillegg til kake.

Norges dessert var Norges beste kort i VM.

Norges dessert var Norges beste kort i VM.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

En sliten Strandos

Det var en sliten, men glad Vilde Nistad Strandos som møtte Bakeri.net etter premieutdelingen. I snart tre dager hadde hun jobbet knallhardt i konditorbua for det norske flagget. Det gjorde at tårene rant hos både deltaker og støtteapparat da alt var levert.
Det var som en norsk idrettsutøver som har kommet heseblesende over målstreken og ligger på ryggen og gisper luft i målområdet. Derfor ble det også spørsmål som minner om de som utøverne får etter målgang i internasjonale mesterskap på eksempelvis ski.

– Hva føler du nå?
– Kjempedeling!
– Fornøyd?
– Kjempefornøyd!
– Hva er du mest fornøyd med?
– Desserten.

Og så gir vi ordet til støtteapparater rundt som også er slitne, men har litt mer overskudd til å utdype Norge sin prestasjon.

Grisebra levert!

– Vi er kjempefornøyde! Vi slår tre land i VM! Jeg synes det er dritkult! Vi slo dem på en ærlig og norsk måte, og vi gikk inn og gjorde det vi skulle gjøre. Vibeke og Vilde har jobbet som svin og det er bare grisebra det de har levert. Vi har sparka fra oss. Landslaget hadde en målsetning for noen år siden om å sette Norge på verdenskartet. Det har vi gjort i dag også. Vi slår tre land og så blir vi slått av noen land som er helt idioter på showpiece. Og det er dit også vi må gå hvis vi skal bli gode på dette. Det ser vi jo. De poengsummene vi får, får vi fordi vi er gode på konditori. Og det skal Norge være stolt av, sier en fornøyd langslagstrener, André Løvaas.

Han får følge av trener Vibeke Løseth:
– Det er knallbra levert!

– Det er ingen dårlig følelse å være norsk i dag?
– Vilde har levert veldig bra. Hun leverer på smak og teknikk, både på kake og dessert. Det mangler litt på showpiece, men det visste vi før vi kom. Vi kom ikke med forventninger om å ha den beste showpiecen. Det var vi fullstendig klar over.

Nordiske smaker slo an

– Og så har Norge vært litt dristige ved å bruke nordiske smaker. Suksess eller fiasko?
– Det har vært en suksess når vi slår tre land, samtidig som vi ikke gjør det ikke veldig bra i showpiece. Vår showpiece er mye er mindre og har mindre bruk av teknikker enn de andre, men likevel slår vi tre land. Årsaken til at vi da havner på en femteplass handler mye om smak. Over halvparten av poengsummen er smak. Det er jo det vi har jobbet med de siste årene. Kaken som Vilde leverer var bra på smak og pynten var bra. Vi står ikke noe tilbake for de andre på den biten. Pynten til Japan var for eksempel superenkelt. Det samme gjaldt for Island. Pynten på de fleste kakene var kjedelig. Tyskland, som skulle vise moderne konditori, hadde støpte former og pressede blomster. Når flere av disse landene kommer høyt opp er det på grunn av at showpiecen ser bra ut. De fleste av de vi har konkurrert mot bryr seg mindre om hvordan det smaker, bare showpiecen er bra, sier Løseth.

Norge fullt på høyde

– Norge har et fantastisk grunnlag hvis vi får på plass det kunstneriske rundt showpiece. Vi har smakene og hele den biten, nå må vi bare få med den siste lille biten. Da kan vi hevde oss i toppen i alt. Det står ingen ting i veien for at vi ikke kan klare det. Teknisk er vi veldig på høyde med resten. Vi ser det på teknikk knyttet til blant annet mousser og geleer. Der er vi veldig gode. I denne konkurransen har jeg sett mange mousser som har vært for løse og geleer som har vært for stive. Det har vært veldig mange slike ting, men der har Vilde og Norge levert helt perfekt hele tiden. Det er moro å se hvor godt vi leverer på dette, sier Løseth.

Løseth talte makta midt imot

Norge konkurrerte mot Tyskland, to lag fra Brasil, Kina, Island, Japan og Taiwan. Og sistnevnte bidro til både urent trav og dramatikk da de på første konkurransedag ble tatt for å ha med prefabrikerte deler til showpiecen. Disse ble knust av juryen. Det gjorde at den norske dommeren da om sjekking av konditorbodene onsdag kveld og torsdag morgen for å være sikker på at det ikke ble nye tilfeller. Da deltakerne kom på andre konkurransedag, ble de kroppsvisitert og den taiwanske deltakeren hadde forkleet fullt av figurer. Det medførte to jurymøter der den endelige avgjørelsen ble diskvalifikasjon. Den norske meddommeren Vibeke Løseth var klar og tydelig på at diskvalifikasjon var det eneste rette, men slett ikke alle dommerne var enige. Som neste kvinne og kanskje også den yngste i juryen talte hun konditormakta midt. Hun fikk god støtte av den tyske dommeren. Det ente med flertall for diskvalifikasjon.

– Dette er unge utøvere. De skal ikke gå ut herfra med en dårlig følelse. Dette er fremtidens konditorer. Da må det være rettferdig spill, sa Løseth til Bakeri.net etter det siste jurymøtet.

Men veiing av konfekt fikk hun ikke gjort noe med. I reglementet stod det at vekten per konfekt skulle være maksimum 12 gram, men vekta ble ikke brukt. Det er synd når flere av landene ser ut til å ha størrelser og utførelser som bringer bitene over vektgrensen.

Vibeke Løseth var sentral for å få Taiwan diskvalifisert for juks.

Vibeke Løseth var sentral for å få Taiwan diskvalifisert for juks.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media