Konditorlandslaget ved BKLF og kokkelandslaget ved NKL har inngått et samarbeid hvor en av de første oppgavene blir at konditorlandslaget bistår kokkelandslaget under kokke-OL i februar 2020.

Chefs table

Bakgrunnen er et helt nytt konkurranseelement i OL, Chefs Table, som skal bestå av en showpiece som gjenspeiler råvareutvalget i resten av konkurransen. Showpiecen skal bedømmes som et separat element.

– Vi har ikke konditorer med erfaring fra showpiece i kokkelandslaget per i dag. Derfor valgte vi å inngå et samarbeid med konditorlandslaget for å få inn denne kompetansen til OL i Stuttgart, forteller Espen Wasenius, daglig leder i Norske Kokkers Landsforening.

Jobber med design nå

Sunniva Nergård Myhre, Vilde Nistad Strandos og Hege Andersen fra konditorlandslaget skal være med til Stuttgart og kokke OL i februar 2020. De har allerede en stund jobbet med design og tegninger av showpiecen.

– Først og fremst må jeg si at det at vi har fått til ett samarbeid mellom BKL og NKL er veldig bra. Det at vi kan dele erfaring og få tips og triks av hverandre mener jeg er viktig og bra. Fagene våre ligger tross alt veldig nær hverandre. Det at vi på BKL har fått spørsmålet om å lage showpiecen når kokkene skal til OL synes jeg er en kul utfordring og noe vi gleder oss til å jobbe med. Vi startet for fullt å jobbe med showpiecen etter Nordic i september. Så nå begynner mange brikker å falle på plass, sier Vilde Nistad Strandos til Bakeri.net.

Det er Vilde og Sunniva som deltar i selve konkurransen, mens Hege Andersen er med i planleggings- og treningsfasen til teamet.

– Vi tror det vil styrke laget å få inn Sunniva og Vilde til utføre denne oppgaven i OL, de har begge erfaring fra konkurranser og er dyktige fagfolk, så vi håper og tror at dette skal bli veldig bra, sier Wasenius.

Får testet nye teknikker

Arbeidet med showpiecen er godt i gang og jentene bruker mye tid i helgene og ettermiddager til prosjektet. Begge ser frem til å reise sammen med kokkelandslagene til Stuttgart, der deres eneste oppgave blir å levere en så bra sjokoladeskulptur som mulig.

– Med denne oppgaven får vi testet mange nye teknikker og vi lærer utrolig mye. Dette er helt klart med på å heve både kunnskapen og nivået på konditorlandslaget, samtidig som det er fint at vi får trent mer på å bygge showpiece og bruke mer av teknikkene vi lærte på kurset med Martin Chiffers i vinter, sier Nistad Strandos.

Samarbeider for større rekruttering

Samarbeidsavtalen mellom BKLF og NKL skal bidra til sterkere rekruttering til restaurant og matfag, og for å gjøre respektive fag til et mer interessant yrkesvalg. Samarbeidet skal også uttrykkes gjennom konkurranser på faglig, høyt internasjonalt nivå, og det legges sterk vekt på konkurransenes betydning for utvikling av fagene og organisasjonenes respektive landslag.

– NKL er glade for den positive holdningen til samarbeid som BKLF og jentene viser. Dette samarbeidet viser tydelig at yrkesfag og fagbrev betyr mye. Gjennom tydelig fokus på faglig samarbeid mellom respektive landslag, er ambisjonen til enhver tid hevde oss blant de beste. I alle konkurranser hvor organisasjonenes landslag konkurrerer, er pallplassering målet, sier Wasenius.