Hege Krukhaug eier og driver Heidal Ysteri. Nå vil hun satse mer på bakervarer.
Bakerovnen er plassert like ved disken, slik kan gjestene se brød som kommer ferske ut av ovnen.
2018 var første året utsalget var i drift. Kanelsnurrer var veldig populært første driftsår.
Rauosten er tradisjonsrik i Heidal. Her har den blitt produsert i 100 år.
Hege Krukhaug eier og driver Heidal Ysteri. Nå vil hun satse mer på bakervarer.

Vil satse på baking i ysteriet

Heidal ysteri i Gudbrandsdalen er mest kjent for Heidalsosten, en rauost med tradisjonsrikt historie. Men nå vil eier Hege Krukhaug også satse på bakervarer.

Publisert Sist oppdatert

Vi har fått så mye gode tilbakemeldinger fra gjester som setter pris på tilbudet med bakervarer og de skryter sånn av lukta når de kommer inn.

Det er rauost (en slags brunost) som produseres på Heidal, der har osten blitt laget i 100 år. I 2018 åpnet Hege utsalg med kafé, hvor det også ble bygget inn en stor bakerovn. Ideén var å bake brød og bakervarer, slik at kundene hadde noe ferskt og godt å spise sammen med rauosten. I 2018 produserte ysteriet 15 000 bokser med prim, 20 000 porsjoner med rømmegraut og 25 tonn ost, eller om lag 100 000 enheter.

Gjestene er begeistret

– Det ble en umiddelbar suksess. Vi har bygget inn bakeriet bak disken i utsalget, slik at gjestene kan se bakingen og når vi tar bakervarene ut av ovnen. Vi har fått så mye gode tilbakemeldinger fra gjester som setter pris på tilbudet med bakervarer og de skryter sånn av lukta når de kommer inn. Det er veldig kjekt for oss å høre. Men vi har ikke bare turister her, lokalbefolkningen har også strømmet til for å kjøpe ferske brød. Det er ikke så mange som lager ferske brød i området her, det er over en time til bakeriet i Lom, forteller ysterisjef Hege Krukhaug.

Ingen av de ansatte er utdannet bakere eller konditorer, men de er selvlærte. På sikt vil de å hente inn ekstern hjelp for å bli enda bedre på prosess.
Ingen av de ansatte er utdannet bakere eller konditorer, men de er selvlærte. På sikt vil de å hente inn ekstern hjelp for å bli enda bedre på prosess.

Solid investering

Ysteriet er i vekst og produksjonslokalene er ikke tilpasset dagens volum. Derfor er det satt i gang en stor utbygging på ysteriet. Det skal investeres nærmere fem millioner kroner i nytt kokehus, nytt og større kjølelager, møterom, pauserom, to tekniske rom og ny lasterampe.

– I denne omgangen er det ysteriet vi investerer i, men vi synes vi hadde så stor suksess med bakingen i fjor, at vi ønsker å utvikle denne delen av bedriften videre. Vi er ikke bakere, så vi har for det meste prøvd oss frem. Flere av de som jobber her er flittige hjemmebakere. Den første delen av sommeren i fjor solgte vi mye kanelsnurrer, espressoboller, sitrusrull og skolebrød. Så begynte vi å selge mer og mer brød etter hvert, sier Krukhaug.

Vil satse mer på bakervarer

Foreløpig er bakeridriften en ganske liten del av totalen i Heidal Ysteri, men Krukhaug er klar på at hun ønsker å utvikle denne delen av driften videre.

– Ja, vi ser at det er et marked for bakervarer, så vi håper jo at det skal øke. Nå skal vi først komme i gang med denne sesongen, så vil vi hente inn profesjonell hjelp slik at vi kan lære oss prosess på en skikkelig måte. Målet er å bake på rene råvarer, og på surdeig. Og nå som vi får god kjøleromskapasitet, så ser vi for oss at bakervarene skal langtidsheves. Vi har hatt etterspørsel etter dette og vi tror at en slik produksjon vil passe godt inn i resten av driften her på gården, forteller Krukhaug.

Powered by Labrador CMS