Å være deltager på Baker- og Konditorlandslaget krever mye. Man skal reise på treningssamlinger og konkurranser og man skal trene på egenhånd utenom. Så skal man jo også passe dagjobben.

Marte Krystad har vært en del av denne hektiske hverdagen siden 2014. Hun kom med på landslaget etter bare ett år som fagarbeider og har lært masse av dyktige kolleger. Nå tar hun en pause.

– Familiesituasjonen krever at jeg må trekke meg fra landslaget. Samboeren min har en datter og han driver restaurant her Trondheim, så jeg må bruke mer tid hjemme en periode fremover, sier Marte Krystad til bakeri.net.

Mye læring

 – Hva har du lært etter tre år på BKL?

– Jeg har lært utrolig mye. Ikke bare teknikk men slike ting som å pakke en bil på vei til konkurranse og hvordan man lager en sjokoladeskulptur. Det er utrolig mye man skal kunne og jeg har blitt tatt veldig godt vare på og fått flott oppfølging i tiden min på BKL.

– Det har rett og slett vært en veldig fin tid. Det er synd at jeg må trekke meg nå, men jeg håper at det vil være mulig å kunne bli med på BKL en gang i fremtiden igjen.

BKL lagbilde fra 2016

BKL lagbilde fra 2016

Jon-Are Berg-Jacobsen

De små ting

– Jeg har også lært alle de små triksene for å optimalisere jobben i konditoriet.  Alle disse småtingene som forenkler hverdagen og gjør produktene bedre. Jeg føler at jeg har lært utrolig mye og at jeg er heldig som har fått oppleve dette.

Marte har også tatt med seg erfaringer fra landslaget til jobben sin på Scandic Nidelven i Trondheim.

– Jeg tror jeg er blitt flinkere til alt på jobben min. Jeg tenker på en annen måte enn tidligere, jeg har bedre oversikt og er mye tryggere.

Sunt å feile

– Hva er den viktigste erfaringen du tar med deg fra landslaget?

– Det er at man må trene for å bli god! Det nytter ikke å tro at man er verdensmester etter ett forsøk. Det er sunt å feile, det er slik man lærer og da kan man nå målene sine.

–Har du et spesielt minne fra tiden med BKL?

– Ja, Skandinavisk sjokolademester konkurranse i København i 2015. Det var min første store konkurranse og inntrykket var sterkt. Det var veldig gøy og krevende. Jeg fikk en forståelse av hva som skal til for å konkurrere på høyt nivå. Jeg måtte lære meg å mestere den store sommerfuglen i magen og det var en veldig nyttig erfaring for meg.

Teamet på og rundt landslaget er veldig bra, og alle har støttet meg mye og kunnskapen jeg tar med meg er helt fantastisk.

Konfekt er best

–Hva liker du best å jobbe med?

– Konfekt. Jeg elsker å lage små, delikate biter som andre skal nyte. Konfekt er en glede. Ellers er jeg glad i å lage desserter, det gjør jeg mye på Sacndic Nidelven, og det lagde jeg mye av på BKL også.

– Blir det trist å gi seg på BKL nå som laget er siget?

– Teamet på og rundt landslaget er veldig bra, og alle har støttet meg mye og kunnskapen jeg tar med meg er helt fantastisk. Jeg hadde vært med fremdeles hvis ikke situasjonen er som den er hjemme. Men nå ble det slik og jeg satser alt på et comeback om noen få år, avslutter Krystad.