Prisen for Årets Bakst gikk til produktet ølkjeks på boks. Prisen ble utdelt til daglig leder i Ringnes Brygghus, Hans Ingi Tryggvason (t.h) av meddommerne i kategorien Maj-Brit Aasgård, Spiselandslaget og Gunnar Bakke, BKLF.

Vil ha ferske bakervarer i matkonkurranse

BKLF ønsker at baker- og konditorprodukter skal utgjøre en større del av kategoriene i konkurransen Det Norske Måltid.

Publisert Sist oppdatert

Vi har gjennom flere år sett hvor viktig denne konkurransen er for bedriftene som er med.

Matkonkurransen Det Norske måltid er en konkurranse hvor de beste mat- og drikkeprodukter i landet kåres. Konkurransen er arrangert helt siden 2008 og er i dag en av matbransjens mest viktige og prestisjefylte prisutdelinger. Det overordnede målet er å bidra til næringsutvikling ved å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet til norsk matproduksjon.

Bidrar til vekst

For produsentene som deltar i konkurransen kan publisiteten det medfører bidra til vekst og synliggjøring, samt en betydelig utvidelse av nettverk i matbransjen.

Bakerbransjen har de siste to konkurransene vært representert under kategorien «Årets Bakst». Kriteriene i denne kategorien er: «Alt innen tradisjonelt og nytt bakverk/kaker som opprettholder kvaliteter ut over det dagsferske». Det er også en kategori hvor noen konditoriprodukter kan passe inn, «Årets Godbit», hvor for eksempel sjokoladeprodukter passer inn.

Vinner av kategorien Årest Bakst, ble Ølkjeks på boks, laget av Ringnes Brygghus.
Vinner av kategorien Årest Bakst, ble Ølkjeks på boks, laget av Ringnes Brygghus.

Mer baker og konditorvarer

Direktør i Baker- og Konditorbransjens landsforening, Gunnar Bakke, ønsker nå at baker og konditorbransjen kan få en større plass i konkurransen.

– Vi har gjennom flere år sett hvor viktig denne konkurransen er for bedriftene som er med, og vi har et håp om at det kan innlemmes flere kategorier som passer bedre bredden i produktene i vår bransje, forteller Gunnar Bakke til Bakeri.net.

 Må løse et problem

– Årets Bakst-klassen har i dag ingen ferske produkter da det er problematisk rent praktisk. Hvordan tenker du dette kan løses?

– Alle produkter som når finalen i Det Norske Måltid må gjennom en kvalifiseringsrunde, hvor produkter er sendt inn til bedømming i forskjellige regionale kvalifiseringsrunder. Vi ser for at hvis det åpnes for flere kategorier, for eksempel fersk bakst, så må produsenten selv møte opp på disse kvalifiseringene med sin ferske bakst, for at smak og konsistens skal være på topp. Til nå er det egentlig en praktisk hindring for at ferske produkter ikke har vært en del av konkurransen fra vår bransje, men jeg tror det er relativt enkelt å justere på dette, sier Bakke.

– Det samme gjelder konditorprodukter. De kan lages rett før bedømming regionalt. Og de som skulle nå en finale, må finne en produksjonsmulighet der finalen skal være. Dette tror jeg er fullt mulig å få til, og jeg tror en slik mulighet vil gi mye til de de som deltar, sier Bakke.

En god plattform

Bakke skryter av Det Norske Måltid og hvordan konkurransen får satt søkelys på produkter og produsenter av norsk kvalitetsmat.

– I denne konkurransen har arrangøren lagt ned et stort arbeid gjennom mange år for å belyse kvaliteten i produktene som lages i dette landet. Vi ser at de som er med i finalen får stor mediedekning og jeg ønsker at flere produsenter i vår bransjen skal få samme muligheter til å vise frem de flotte produktene som lages. Og selv om bransjen vår er noe snevert dekket i kategoriene i selve konkurransen, så ser vi at folk fra vår bransje er meget synlige. Sverre Sætre vant jo hedersprisen under finalen 10. januar, og Morten Schakenda vant den samme prisen i 2017. Dette er noe vi skal jobbe med videre i 2020, så håper jeg virkelig at vi vil se flere kategorier for baker- og konditorprodukter til neste år, sier Gunnar Bakke.

Powered by Labrador CMS