Vil ha enerett på dette kakedesignet

Flying Cakery AS har søkt om å få enerett på utseendet til sin nye kake, Flying Macaron Rings. Søknaden er nå til behandling hos Patentstyret.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange «copy-cats» der ute.

Den 15. mai i år feiret Kate Kippersund og Elisabeth Vikøren ikke bare sine egne 44-årsdager, men også ett-årsdagen til selskapet Flying Cake AS, som de driver sammen. Dette ble naturlig nok markert med kake – en helt ny type kake.

— Flying Macaron Rings ble først og fremst til på bakgrunn av etterspørsel. Vi har jo satset en del på fornyelse av den tradisjonelle kransekaken, og mange av kundene våre bestiller gjerne makroner og kransekake i kombinasjon. Den nye kaken gjenspeiler også det gode samarbeidet mellom meg og Elisabeth i Flying Cakery. Her har vi fått med både hennes berømte makroner og mitt kreative design – alt hvilende på en stødig kransekakebunn. Det er slik vi bygger firmaet vårt sten for sten, sier konditormester Kate Kippersund.

Hun har hovedansvar for det kreative og konditorfaglige arbeidet i kakeriet, mens Elisbeth Vikøren tar seg av det administrative og strategiske. Sammen har de mange spennende planer og høye ambisjoner for selskapet sitt. Og det er noe av grunnen til at de nå har fått varemerkeregistrert navnet Flying Cakery AS og firmaets logo. I tillegg søker de altså om å få enerett på designet til den nye kaken Flying Macaron Rings.

Kate Kippersund og Elisabeth Vikøren med to eksemplarer av den nye kaken, Flying Macaron Rings.
Kate Kippersund og Elisabeth Vikøren med to eksemplarer av den nye kaken, Flying Macaron Rings.

Mulighet til å vokse

— Dette gjør vi blant annet for å ha mulighet til å vokse. Nå unngår vi at noen andre kan starte opp et firma med samme navn. Som en liten aktør i startfasen føler vi også et behov for å beskytte oss litt. Det er mange store industribakerier som puster oss i nakken, og det er mange «copy-cats» der ute. Vi kommer med mange kreative innspill til bransjen som lett kan misbrukes, sier Kippersund.

Men det er også mange andre grunner til at de søker Patentstyret om enerett på designet til Flying Macaron Rings.

— Det er spennende å se hva som er mulig å få til, og hva som eventuelt kan komme ut av dette. Dersom vi får eneretten vil det jo gjøre kaken mer eksklusiv, noe som vil kunne brukes i markedsføringen. Det er litt uvanlig å søke om enerett på et kakedesign, og vi tror det kan skape litt blest og gi positiv oppmerksomhet. I tillegg gjør vi dette for å markere oss og vise at vi er seriøse, forklarer Kippersund.

Stor sannsynlighet

At det er litt uvanlig å søke om enerett på et kakedesign, kan sjef for designseksjonen i Patenstyret, Marie Rasmussen, bekrefte.

— Det er ikke veldig mange som søker om enerett på kakedesign, men det har hendt, og det er full anledning til å gjøre det, sier hun.

For å få en gyldig registrering, må designet skille seg tydelig fra tidligere design, opplyser hun.

— Er ellers alt det formelle i orden med søknaden, er det stor sannsynlighet for innvilgelse.

Rasmussen anslår at Flying Cakery AS vil få svar på sin søknad i løpet av tre måneder.

— Får de eneretten, betyr det at kun Flying Cakery AS har rett til å bruke dette kakedesignet kommersielt. Det vil si at ingen andre vil kunne selge kaker med et slikt utseende, forklarer hun.

Powered by Labrador CMS