Vil eksportere flatbrød til Singapore

Flatbrødprodusenten Holmen Crisp vil prøve seg på eksport. På lørdag drar de og tre andre matprodusenter fra Toten til Singapore for å lære mer om markedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne turen kommer vi til å lære mye av og vi mener det er et godt potensial for at vi kan få til å eksportere flatbrød og glutenfritt mel fra Toten hele veien til Singapore.

Bakgrunnen for studieturen til Singapore er et resultat av en markedsundersøkelse om muligheten for eksport av norsk mat til flere land i Asia, som ble gjennomført av Innovasjon Norge i 2015-16. Flere land i Asia har høy matimport og i Singapore er denne andelen på om lag 90 prosent. Norsk laks har allerede en sterk profil i markedet (om lag 90 prosent av all laks som konsumeres i Singapore er norsk) og dermed er logistikken vel etablert med fem fly i uka.

I Singapore bor det mange mennesker som er opptatt av ren og sunn mat, og undersøkelsen gir grobunn for at noen matprodusenter fra Toten vil prøve seg på eksport.

Skal teste markedet

– Dette er et veldig spennende og fremtidsrettet prosjekt. Vi drar til Singapore på grunnlag av en positiv respons i undersøkelsen. Vi skal gjennomføre et enkelt lite markedsfremstøt for å sjekke om det faktisk finnes reelle muligheter, slik analysen indikerer, sier daglig leder i Holmen Crisp, Camilla Rostad til Bakeri.net.

Rostad og Holmen Crisp er sammen med Toten Løkpakkeri (løkprodukter), Vang Gård (rosettkål og andre vegetabiler) og Toten Kålrotpakkeri (kålrot), en del av Mat fra Toten, et produsentnettverk bestående av om lag 100 jordbruks- og næringsmiddelbedrifter fra Østre og Vestre Toten kommune.

– Invitasjonen til dette prosjektet er initiert av Innovasjon Norge og har gått ut til alle distriktskontorer i landet, men det er vi Totningene som tok ballen. Vi er kjent for å være litt treige på Toten, men ikke denne gangen altså, sier Rostad.

– Vi holder nå på å pakke om lag 330 kilo med produkter som skal brukes i en middag på den norske ambassaden, samt til smaksprøver. Vi skal møte representanter fra matmyndigheter, kokker og matimportører. Denne turen kommer vi til å lære mye av og vi mener det er et godt potensial for at vi kan få til å eksportere flatbrød og glutenfritt mel fra Toten hele veien til Singapore, sier Rostad.

Camilla Rostad, daglig leder Holmen Crisp. Nå vil flatbrødprodusenten fra Toten ut i verden.
Camilla Rostad, daglig leder Holmen Crisp. Nå vil flatbrødprodusenten fra Toten ut i verden.

Kunnskapsutveksling

Hovedmålene for turen blir å knytte kontakter, men også å få innblikk i regelverk og matsikkerhet. Gruppen fra Toten skal også se på hvordan markedet er bygget opp, struktur og logistikk.

Prosjektet legger også opp en kunnskapsutveksling innen landbruk, som er en vrien øvelse i Singapore. Det bor nærmere seks millioner mennesker på om lag 700 km² og det er lite areal til landbruk. I Singapore er man langt fremme på landbruksteknologi og begreper som vertical farming og floating farms er mye i bruk.

Tilleggsverdien for deltakerne er få økt kunnskap og kompetanse om internasjonale trender og utvikling innenfor matproduksjon og konsum. Det er både nyttig og viktig for hjemmemarkedet og konkurranse utenfra. Samtidig er det viktig å forstå forretningskultur, miljø og klima og hvilke matpreferanser og helsemessige faktorer som spiller inn – det vil si å se hvilke muligheter som kan gjøre norske produsenter konkurransedyktige og relevante. Pariskonvensjonen og FNs bærekraftmål er også et viktig aspekt i forhold til norske produsenters konkurransekraft i fremtiden. Bærekraftig matproduksjon er en viktig del av disse.

Holmen Crisp produkter på vei til Singapore og kanskje et eksporteventyr.
Holmen Crisp produkter på vei til Singapore og kanskje et eksporteventyr.

Laksen baner vei

Logistikken for eksport er i stor grad allerede etablert av laksen.

– Vi kommer til dekket bord når det gjelder logistikk, det går fem fly i uka til Singapore med norsk laks, og veldig mange i Singapore forbinder dette med mat av høy kvalitet. Vi vil prøve å pitche vårt flatbrød som et tilbehør til laks. Først og fremst mot hotell- og restaurant, men også dagligvare på sikt, sier Rostad.

– Tror du at norsk flatbrød kan bli stort i Singapore?

– Vi tror vi først og fremst skal lære mer om mulighetene på denne turen, men vi tror at vi har et bra potensial for salg av både flatbrød og glutenfritt mel i Singapore. Vi er realister og tenker at vi er fornøyd hvis vi klarer å komme inn på et par restauranter og hoteller nå i starten og så kan det hende at dagligvare kommer etter.

Mat fra Toten får muligheten til å vise frem produktene sine på en stor middag ved den norske ambassaden i Singapore i løpet av turen. Kokk Stig Furuseth fra Engebret Café skal lage middagen basert på produktene fra Toten. Maten skal serveres om lag 70 gjester fra hele den singaporske verdikjeden.

– Dette blir veldig spennende for oss og vi tenker at vi må prøve. Innovasjon Norge mener jo også at vi også bør prøve, så her er det muligheter, sier Rostad som drar østover førstkommende lørdag.

Video laget av Jørgen Nordby.

Powered by Labrador CMS