– Viktig å ta vare på historiene

Sissel og Silje Blomsø vil ikke at folk skal glemme hvordan det var å drive konditori uten kjøleskap eller hva som skjer når et brød hermetiseres i 13 år.

Publisert

Jeg vil oppfordre både bakerier og andre typer bedrifter til å samle inn og skrive ned historiene sine før det er for sent.

Da Harstadbotn Bakeri & Konditori ble etablert i 1958 fantes det mange små bakerier i Harstad, nesten ett på hvert gatehjørne. Det var ekteparet Ivan og Lillian Andreassen som startet dette bakeriet. Han jobbet i produksjonen, mens hun sto bak disken.

Etter hvert som årene gikk vokste bedriften, og de fikk flere ansatte. I 1984 tok datteren Sissel Blomsø og mannen hennes, Ole Vilhelm Blomsø, over driften, og i 2015 tok deres tre barn, Trond Ivan, Kristin og Silje, over etter dem igjen.

Nå har Sissel Blomsø og datteren Silje Blomsø skrevet og gitt ut bok sammen. Duften av nybakt siden 1958 – En bit Harstadhistorie heter boken som nylig ble lansert.

– Vi har skrevet en bok som tar for seg historien om bakeriene i Harstad fra cirka 1948 og frem til i dag. Bakeriet vårt er det eneste av de gamle bakeriene som fortsatt er i drift. Derfor handler boken etter hvert også mest om vår bedrift og vår historie, sier Silje Blomsø.

Krevende og lærerik prosess

Hun forteller at de har brukt Bjarne Andreassen (90) som kilde til historien før deres eget bakeri ble startet. Andreassen var lærling i bakerfaget i Harstad i 1948.

– Vi er utrolig takknemlige for at vi fikk snakke med Bjarne, for han satt på mye kunnskap og historier om hvordan det var å være baker i Harstad like etter krigen. Den gang var alt vedfyrt, og det var ikke alle som hadde kjøleskap. Dermed måtte kremkakene leveres ut så fort som mulig, sier Silje.

Sissel var 12 år da foreldrene hennes åpnet bakeriet, og hun har mange minner fra alle årene i bransjen. Tanken om å få noe av historikken ned på papir hadde svirret i hodet hennes lenge og blitt bearbeidet. For nærmere ett år siden ble hun oppfordret av blant annet datteren Kristin til å få det gjort. Silje, som er daglig leder for bakeriet i dag, ble med på arbeidet.

– Det har vært en veldig krevende prosess og vi har brukt mye tid på skrivingen. Men det har også vært veldig spennende og lærerikt, forteller hun.

En del av Harstads historie

I tillegg til å intervjue 90-åringen Bjarne Andreassen, har Silje og Sissel også snakket med egne ansatte. Det er nemlig flere av de ansatte i Harstadbotn Bakeri & Konditori som har jobbet der helt siden slutten av 1970-tallet. Gamle avisutklipp har også vært nyttige i arbeidet. Gjennom årenes løp har Harstad Tidende rapportert om både brød med innbakt sigarett og kake med kniv i.

– En annen morsom sak handler om et eksperiment som morfaren min var med på. I 1971 deltok han i et prosjekt der de hermetiserte brød til en Svalbard-ekspedisjon. 13 år senere ble noen av brødene åpnet sammen med byveterinæren, som kunne konstatere at de var blitt litt tørre, men ellers var fullt spiselige, forteller Silje.

Mor og datter mener at historien om bakeriene i byen forteller en viktig del av Harstads historie.

– I små byer som Harstad, der alle kjenner alle, er det mye som skjer rundt de lokale bedriftene. Dette er historier som fort kan bli glemt, så jeg vil oppfordre både bakerier og andre typer bedrifter til å samle inn og skrive ned historiene sine før det er for sent, sier Silje.

 

 

Powered by Labrador CMS