Til tross for sin unge alder er Vibeke Thomassen (24) en erfaren konditor. Hun har jobbet som dessertkokk ved anerkjente restauranter som Statholdergaarden og Rest i Oslo. Parallelt med dette har hun også vært utøver på Kokkelandslaget i flere år.

Nå har hun nylig åpnet sitt eget konditori i hjembyen, Tønsberg.

– Jeg har blitt kalt Sjokoladepiken siden jeg var barn, og jeg har alltid hatt en plan om å starte for meg selv en eller annen gang. Nå var tiden inne, sier Vibeke.

Koronakrisen var imidlertid aldri en del av planen hennes, og hun innrømmer at det var skummelt å åpne i disse tider.

– Veldig skummelt, egentlig. Men det har gått bra. Jeg kunne ikke ha drømt om noen bedre åpning. Det har vært mye å gjøre fra dag én, forteller hun.

Åpent og ærlig

– Hva slags konditori er Praline?

– Praline er et åpent og ærlig håndverkskonditori. Kundene kan se rett inn i produksjonen, der jeg står og lager alt for hånd. Jeg satser mest på sjokolade og konfekt, for jeg må jo leve litt opp til kallenavnet mitt, Sjokoladepiken. Men jeg lager også makroner, kaker og smågodt, blant annet. Jeg har en samarbeidsavtale med With Brød & Kaffe, som går ut på at jeg har tatt over deres kakeproduksjon. Denne avtalen gir meg trygghet, og var en viktig årsak til at jeg turte å starte opp nå.

Foto: Tomine Walmsness, Tønsbergs Blad

Kjent lokale

Lokalet til Praline var tidligere en av Withs kafeer, og Vibeke har selv stått i kassa hos With i en periode.

– Jeg tenkte egentlig at Tønsberg var et altfor lite sted for et konditori som Praline, men så ble dette lokalet plutselig ledig. Valget om å satse i Tønsberg har også sammenheng med at jeg har familie her, og at jeg har fått meg kjæreste her. Men jeg ser nå at folk i Tønsberg er klare for det meste, også et håndverkskonditori som Praline.

Liten bryllupskake fra Praline Konditori, med Vibekes sukkersignatur. Foto: Privat

Liten bryllupskake fra Praline Konditori, med Vibekes sukkersignatur. Foto: Privat

Mest take away

Vibeke er tydelig på at Praline skal være et konditori, og ikke en kafe. Derfor er det kun åtte sitteplasser i lokalet.

– Det er hyggelig hvis folk vil benytte muligheten til å sette seg ned, men jeg legger opp til mest take away her, forklarer den unge gründeren.

Fordi Vibeke selv er allergisk mot hvete, vil Praline være et 100 prosent hvetefritt konditori. Dermed vil de fleste produktene også være naturlig glutenfrie, opplyser hun.

Roligere tider?

Vibeke har aldri vært redd for å kaste seg ut i ting, og hun begynte tidlig å konkurrere i konditorfaget.

– På min andre dag som lærling fikk jeg beskjed om at jeg skulle delta i Oslo og Akershus Cup. Og jeg var fortsatt bare lærling da jeg ble spurt om å bli med på Kokkelandslaget. Etter hvert ville jeg være med på så mange konkurranser som mulig. Sammen med Kokkelandslaget deltok jeg i OL i 2016 og VM i 2018. Det var hektisk å kombinere restaurantjobbing med deltakelse i internasjonale konkurranser. Så noe av tanken bak å starte for meg selv, var faktisk å roe litt ned. Men alt er relativt, og det er selvfølgelig mye å gjøre med egen bedrift også. Jeg er glad for at jeg er vant til å jobbe mye, sier hun.