Det har vært en krevende periode for Majas Bakeri sin avdeling i Stavern etter at først én, og deretter enda en person testet positivt på korona. Det endte med at avdelingen stengte mandag 10. august.

Det hele begynte med at en av fem kokker ble litt forkjølet. Han gikk til legen og testet seg for korona fredagen før avdelingen stengte.

– Søndag formiddag blir vi kontaktet av smitteteamet i kommunen. De fortalte at en av våre ansatte hadde avlagt positiv koronatest. De var veldig interessert i hvem som hadde jobbet tett på denne personen den siste uka.

– Vi oversendte vaktlister og telefonlister til berørte ansatte slik at de raskt fikk kontaktet dem det gjaldt, og slik at de kunne sette aktuelle personer i karantene.

Dårligere og dårligere følelse

– Jeg begynte å vurdere om vi skulle åpne på mandagen eller om vi skulle stenge med en gang. Tross alt var ingen med direktekontakt med kundene smittet og ingen i butikkleddet. Så slik sett kunne vi fortsette å holde åpent. Vi åpnet derfor på mandagen, men utover dagen fikk jeg en dårligere og dårligere følelse for dette. Jeg fikk mer og mer lyst til å stenge. På det tidspunktet visste vi ikke om flere var smittet. Vi kunne jo stenge ned kjøkkenet og hente bakervarene fra hovedbakeriet. Tankene var mange om hvilke løsninger vi burde velge. Men jeg kom til slutt til at dette tør jeg ikke. Jeg stengte derfor hele stedet slik at vi kunne drive smittesporing i fred og uten frykt for å smitte flere.

Tok kontrollen

– Jeg fikk umiddelbart til et møte med smitteteamet i kommunen. Her sa jeg at vi kom til å stenge, og at jeg selv ville ha kontroll på media. Jeg sa også at jeg ville gå ut og fortelle åpent om at vi blir stengt på grunn av koronasmitte. Det fikk jeg gode tilbakemeldinger på. Så da gjorde vi det. Etter 4-5 dager fikk vi også bekreftet at en av våre ansatte i butikkleddet var smittet. Da var jeg i alle fall glad vi stengte. I etterkant har de fleste av vår ansatte testet seg, og ingen har testet positivt.

– Etter at vi gikk åpent ut om dette, ba vi også om at de som var i butikken dagen før vi stengte om å teste seg. Totalt kontaktet 95 av våre kunder kommunen for å teste seg. Resultatene viser at ingen av disse var smittet: Det er vi veldig glade for.

Etter at Taklo gikk ut i media, ble det et voldsomt trykk fra medier, både lokalt og regionalt. Noen journalister tok også kontakt med bakeriets ansatte og de smittede for å få dem til å stå frem med sin historie.

– Jeg var opptatt av å skjerme de ansatte i denne situasjonen og opplevde det som jeg betegner som kynisk og uakseptabel oppførsel fra flere journalister. Nå håper jeg de er like flinke til å skrive om åpningen som de var i å skrive om nedstengningen. Samtidig har vi fått mange positive tilbakemeldinger om at vi valgte å være helt åpne om dette. Medieomtalen vi har fått er i sum positiv, men hadde vi valgt å holde tilbake informasjonen, kunne dette endt veldig annerledes, sier Taklo.

– Så du vil anbefale åpenhet om andre bakerier skulle opplevde det samme?
– Ja, definitivt. Spørsmålene kommer fort, ikke minst på sosiale medier. Og hva skal du svare? Du kan jo ikke lyve. For oss var det i alle fall helt riktig å gjøre det på denne måten, både med å stenge og selv gå ut i media å fortelle.

– Når åpner dere?
– Jeg ble nylig oppringt av kommunen som roste vår behandling av saken. De ga oss også grønt lys til å åpne igjen, men jeg velger å vente litt til. Jeg tror at det er viktig for tilliten til kundene at vi ikke åpner for raskt etter en slik hendelse. Samtidig gir det oss litt tid til å sette en ny stab for høstsesongen ved vår nye avdeling i Stavern som har hatt en fantastisk sommeromsetning.

Ikke la pengene styre

– Det er dyrt å stenge. Vi gikk glipp av det som kunne vært en fantastisk avslutning på sommersesongen i Stavern. Vi sa nei til mange hundretusen i omsetning. I tillegg pådro vi oss lønnskostnader i den første perioden for de permitterte ansatte.

– I en slik situasjon er det imidlertid veldig viktig å ikke la seg styre av pengene. Hvis vi hadde valgt å holde åpent og prøvd å holde dette skjult for mediene, kunne dette endt med en katastrofe som kunne blitt svært skadelig for vår merkevare og vårt renomme. Lærdommen er at man må være tidlig ute med stenging og ikke prøve å tøye strikken. Det kan være katastrofalt. Nå har vi i stedet kommet godt ut av det i mediene, og omsetningen i hovedbakeriet har fortsatt å øke etter avisoppslagene. Det er veldig gledelig.

– Så man vil ikke se konsekvensene av koronapandemien i regnskapet for Majas for 2020?
– Vi har hatt en fantastisk sommer med en omsetningsvekst på 20-25 %. Så fremst det ikke kommer en ny nedstengning senere i år, så tror jeg ikke det er mulig å se pandemien i vårt regnskap for dette året, sier Taklo, som har satset 7,5 millioner på den helårsåpne Stavern-avdelingen med eget kjøkken og bakeriutsalg. Det har virkelig slått an i sommerbyen.