Longyearbyen på Svalbard. Her driver Bakehuset Nord-Norge verdens nordligste bakeri.
Longyearbyen på Svalbard. Her driver Bakehuset Nord-Norge verdens nordligste bakeri.

Verdens nordligste bakeri i fare

Pandemien gjør at bakeriet nå vurderes lagt ned.

Publisert Sist oppdatert

Turismen kommer nok ikke i gang igjen med det første.

Bakeriet i Longyearbyen har vært en del av Bakehuset Nord-Norge siden 2005, da daværende «Svalbard bakeri» ble kjøpt opp. I 2016 ble bakeriet oppgradert og modernisert, og aktiviteten ble flyttet til nye lokaler. Bakeriet har i dag tre ansatte, men nå trues hele avdelingen av nedleggelse.

– Vi har følt det som et samfunnsansvar å drive bakeri på Svalbard. Derfor har vi gjort det i veldig mange år uten å tjene penger på driften. Nå taper vi penger på å drive det, og derfor vurderer vi en nedleggelse, sier administrerende direktør i Bakehuset Nord-Norge, Inge Forsaa, til Bakeri.net.

Årsaken til at verdens nordligste bakeri nå taper penger, er koronaviruset. Dette til tross for at det ennå ikke er påvist smitte på øya.

– Aktiviteten på Svalbard har falt betraktelig som en følge av pandemien. Turismen er på et lavmål. Helt siden krisen brøt ut i mars har vi drevet med halvparten av normal produksjon, forklarer Forsaa.

Avhengig av lokalbefolkningen

Det er ikke tatt noen endelig avgjørelse om bakeriets fremtid ennå, men Forsaa sier at beslutningen vil bli tatt i løpet av en måneds tid.

– Vi grubler nå litt på hva vi skal gjøre. Samtidig prøver vi å engasjere lokalbefolkningen. Skal bakeriet leve, må de støtte opp om det i enda større grad. Vi driver riktignok Svalbards eneste bakeri, men vi konkurrerer mot bake off og frosne bakervarer. Fordi bakeriet på Svalbard drives som en avdeling under Bakehuset Nord-Norge, har det heller ikke rett på noen krisestøtte. Det er organisasjonsnummeret som teller, sier Forsaa.

Optimistisk avdelingsleder

Og fordi avdelingen bare har tre ansatte, hvorav to allerede er deltidsansatte, vil heller ikke permitteringer kunne løse floken. Avdelingsleder Petter Svendsby er likevel optimistisk på vegne av bakeriet og arbeidsplassen sin.

– Turismen kommer nok ikke i gang igjen med det første. Men når det først skjer, tror jeg at det vil skje veldig fort. Så for oss gjelder det å holde ut til dette tidspunktet. Og det tror jeg at vi skal klare. Jeg orker ikke å tro noe annet, sier han til Bakeri.net.

Petter Svendsby er avdelingsleder for bakeriet på Svalbard.
Petter Svendsby er avdelingsleder for bakeriet på Svalbard.

 

Powered by Labrador CMS