Verdensmesterskapet Masters de la Boulangerie 2018 vil bli arrangert i forbindelse med Europain-messen i Paris 3. til 6. februar. Arrangøren Lesaffre, som er en stor fransk gjærprodusent, har nå sendt ut informasjon om at denne tredje runden av Masters de la Boulangerie kommer til å bli annerledes enn de to foregående både når det gjelder form og innhold.

Som vanlig vil kandidatene selvsagt bli evaluert på områder som teknikk, smak og utseende. Men – i 2018 må de også overbevise dommerne på felter som salg og markedsføring, kommunikasjon, økonomi og bærekraft. I tillegg må de igjennom en muntlig utspørring, hvor jurymedlemmene vil utfordre dem på deres evne til å skape nye trender. Nye utfordringer vil de også få innen sine respektive spesialfelter.

Svenske Håkan Johansson vant klassen for wienerbakst i Masters de la Boulangerie 2014.

Svenske Håkan Johansson vant klassen for wienerbakst i Masters de la Boulangerie 2014.

Foto: Europain

Da Masters de la Boulangerie ble arrangert for første gang i 2010, ble det kåret vinnere i de tre klassene «Bread», «Viennese Pastries» og «Artistic Piece». Det ble det også gjort i 2014, og da var det svenske Håkan Johansson som ble verdensmester i wienerbakst-klassen.

Også i 2018 vil konkurransen være delt i tre spesialfelter, men klassene har nå fått andre navn, i tillegg til et mer innovativt og fremtidsrettet innhold. De nye klassene er bredere anlagt, og utøverne vil bli utfordret på flere områder – i tråd med dagens utvikling.

Arrangøren Lesaffre legger ikke skjul på at det er et mål å tvinge utøverne ut av sine komfortsoner. For å vinne må de klare å se jobben de gjør i 360 graders vinkel – langt utover den rene teknikken. Dette fordi fremtidens baker, ifølge Lesaffre, ikke bare skal være en god håndverker, men også en kreativ kunstner, en kommunikator, en guide, en rådgiver og en fremtidsrettet forretningsmann- eller kvinne.

Seks utøvere skal konkurrere i hvert av de tre spesialfeltene «Nutritional Bread Making», «Gourmet Bread Making» og «Artistic Bread Making». Til sammen deltar altså 18 utøvere, hvorav 12 er plukket ut på grunn av sine individuelle prestasjoner i konkurransene Louis Lesaffre Cup og/eller Coupe du Monde de la Boulangerie. De seks andre er valgt ut på grunn av sitt lovende talent. Alle har oppnådd gode resultater i nasjonale og internasjonale konkurranser de siste fire årene.

Nutritional Bread Making

Til utøverne i denne klassen stiller Lesaffre spørsmålet «hva skjer med brødet når det ikke lenger er tilbehør til et måltid, men en del av selve måltidet?» Denne delen av konkurransen handler også om det internasjonale brødet og dets variasjoner og ulike betydninger. Utøverne må mestre alt fra den klassiske franske baguetten til rugbrød, maisbrød, og til og med polarbrød! De seks utøverne som skal konkurrere på dette spesialfeltet er: Chung-Yu Hsieh fra Taiwan, Yoji Segawa fra Japan, Marcus Mariathas fra Canada, Peter Bienfelt fra Nederland, Dean Tilden fra Australia og Osman Gündüz fra Tyrkia.

Gourmet Bread Making

I denne klassen utfordres utøverne til å lage en «wiener-dessert» med «pasjon» som en viktig ingrediens. Her må utøverne mestre alle internasjonale varianter av wienerbakst – fra klassiske croissanter og pain au chocolat til kroatisk povitica og meksikanske conchas! Utøverne som skal konkurrere om å bli verdens beste gourmet-baker vil bli spesielt utfordret på innovasjon. Dette er de seks kandidatene: Jeffrey de Leon fra USA, Yu-Chih Chen fra Taiwan, Déborah Ott fra Frankrike, Alan Dumonceaux fra Canada, Anna Gribanova fra Russland og Gaston Alejandro Mino fra Argentina.

Artistic Bread Making

Målet med showpiecen er å vise at bakst også kan ha kunstneriske kvaliteter. I denne konkurransen skal utøverne lage en tredimensjonal skulptur med en høyde på mellom 1,5 og 1,6 meter og en diameter på mellom 1 og 1,1 meter. Oppgaven lyder som følger: «Symboliser en regional eller historisk feiring som har stor betydning i ditt hjemland.» Nytt av året er at «smakskvalitet» er lagt til som et ekstra evalueringspunkt i dommernes liste. Utøverne som skal kjempe i denne kategorien er: Yong-Joo Park fra Sør-Korea, Peng-Chieh Wang fra Taiwan, Bin Zhou fra Kina, Eduardo Beltrame fra Brasil, Jacob Baggenstos fra USA og Santaram Maneeram fra Mauritius.

Dommerne

Johan Sörberg fra Sverige er juryens president under Masters de la Boulangerie 2018. Med seg i juryen har han Wayne Caddy fra Storbritannia, Moïses Carmona fra Costa Rica, Josep Pascual fra Spania, Josef Schrott fra Østerrike og William Wongso fra Indonesia. Sammen skal de bedømme utøvernes produkter, men også deres evne til innovasjon og nyskaping, om de bidrar til å utvikle bakeryrket som profesjon og hvorvidt de klarer å «tenke utenfor boksen» og overraske.