Tillitsvalgt ved Goman Verdal, Jan Erik Iversen, forteller til Bakeri.net at de er spesielt skuffet over måten Coop har håndtert nedleggelsen på.

— Det har vært en veldig uryddig prosess, der vi hele tiden har etterlyst mer informasjon fra Coop. I tillegg har det kommet mange kontra-beskjeder om endringer underveis. Slikt villeder, og skaper usikkerhet og frustrasjon. Vi har til tider ikke visst hva vi skulle tro på, sier han.

Iversen mener veldig mye var uklart da Coop i fjor høst annonserte at Goman Verdal skulle legges ned fra 1. februar 2019.

— Det er litt kort varsel å få beskjed bare tre måneder i forveien, men heldigvis ble jo nedleggelsen utsatt til september, sier han.

Vanskelig valg

Likevel må de ansatte ved Goman Verdal ganske snart bestemme seg for om de vil begynne å jobbe ved Goman-bakeriet i Trondheim – eller ta sluttpakke.

— Alle sluttpakkene er forhandlet frem allerede, og snart får vi besøk av driftslederen ved Goman Trondheim. Han skal da gi oss litt informasjon om arbeidsforholdene der. Så må vi bestemme oss innen 1. mars, forteller Iversen.

Valget er svært vanskelig for mange av de i alt 42 ansatte ved Goman Verdal.

— Å jobbe i Trondheim innebærer flere timer med pendling hver dag. Det er ingen drømmesituasjon for noen av oss, og særlig ikke for de som har små barn. Men det finnes ikke mange andre, tilsvarende jobber å velge mellom i Verdal. Vi har to andre bakerier her, men de er små og hadde kun plass til én ansatt herfra. Ellers er det mest ledige stillinger i helsesektoren, og vi er ikke akkurat sykepleiere, sier Iversen.

Har satt sinnene i kok

Da fagforeningen ved Goman Verdal nylig arrangerte en kombinert demonstrasjon og markering utenfor bakeriet, møtte både de ansatte og flere andre fra Verdal-samfunnet opp.

— Coop har tradisjonelt stått veldig sterkt i området her, så beslutningen om å legge ned bakeriet har virkelig satt sinnene i kok i lokalsamfunnet, forteller Iversen.

På den nevnte markeringen holdt blant andre ordføreren i Verdal, Bjørn Iversen, en appell der han beskrev Coops oppførsel i saken som «uprofesjonell, respektløs og uverdig».

«La Goman Verdal bestå. Det er ingen skam å snu», sto det på plakaten som Jan Erik Iversen holdt opp.

— Det skal nok fryktelig mye til for at Coop snur i denne saken nå, men for oss var det likevel viktig å markere at vi er totalt imot avgjørelsen. Vi ville også vise at vi har mange rundt oss som støtter oss. Det gjelder, ikke minst, alle kundene. De frykter at de ikke kommer til å få like ferske brød lenger, når de nå må fraktes helt fra Trondheim. Av oss har de også fått en del ekstra service. Vi har for eksempel kjørt ut nye varer dersom de trengte påfyll. Den slags blir det nok slutt på når produksjonen flyttes til Trondheim, sier han.

Tar vare på hverandre

Iversen forteller at de ennå ikke forstår hvorfor Coop Industri ønsker å legge ned bakeriet deres.

— Vi har levert overskudd i alle år, og rett før denne nyheten kom var vi i ferd med signere en avtale om kostnadskutt på 200 millioner, noe som ville gjort resultatet vårt enda bedre. Vi mener også at denne nedleggelsen strider mot Coops verdier. På nettsiden til Coop står det for eksempel at «de er opptatt av å redusere sitt klima- og miljøfotavtrykk». Men ved å legge ned bakeriet i Verdal vil de i stedet gjøre det motsatte fordi det vil innebære økte transportutslipp. Og siden vi har mye nytt og bra utstyr her i Verdal, synes vi det er merkelig at Coop nå vil investere i mange nye maskiner i Trondheim.

— Hvordan er stemningen hos dere i Verdal nå?

— Til tross for alt, er det faktisk ganske god stemning her på bakeriet. Vi har et godt arbeidsmiljø der alle kjenner hverandre godt, og vi er veldig opptatt av å støtte hverandre gjennom dette. Hvis noen sliter litt ekstra en dag, tar vi litt ekstra godt vare på dem, forteller Jan Erik Iversen.

Forstår frustrasjonen

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge har tidligere sagt til Trønder-Avisa at de ikke kjenner seg igjen i kritikken fra de ansatte og ordføreren i Verdal.

«Mange føler at fordi Coop er eid av kundene skal foretaket holde liv i ting som kanskje ikke har livets rett. Men vi kan ikke drive med tap», har han blant annet uttalt.

Kristiansen har også sagt at han har full forståelse for at saken skaper frustrasjon og usikkerhet blant de ansatte i Verdal, og at det er beklagelig om de føler at de ikke har fått nok informasjon underveis i prosessen.