Pål Taklo (til venstre) og nyansatt baker Håvard Hetle har hektiske dager i produksjonen hos Majas Surdeigsbakeri.

– Vanvittig mange flotte tilbakemeldinger!

Pål Taklo er strålende fornøyd med de første ukene på nyåpnede Majas surdeigsbakeri i Larvik. Bakeriet har siden åpningen 22. mai i snitt hatt 200 gjester hver dag.

Mange har funnet veien til Majas Surdeigsbakeri i Larvik siden åpningen.

– Konseptet ser ut til å fungere som vi hadde tenkt. Mange spiser mat og koser seg. I tillegg får vi mye skryt for den åpne løsningen som gjør at gjestene kan stå og se at bakerne jobber. Vi har kort og godt fått vanvittig masse flotte tilbakemeldinger, sier Pål Taklo til Bakeri.net. 

Taklo har selv jobbet i bakeriet og synes det er morsomt å jobbe med håndverket, men også å få tettere kontakt med kundene.

– For meg som har jobbet mest administrativt de siste 15 årene, kjenner jeg de siste ukene på kroppen, ja. Det har vært god trening, kan du si! Jeg skal fortsatt jobbe i bakeriet og vil gjøre det så lenge jeg føler det er nødvendig for å produsere nok og for å følge opp slik at det blir som det er tenkt. Jeg vil tro jeg kommer til å jobbe i bakeriet til utpå høsten en gang. Det blir i alle fall ingen sommerferie. Larvik er en ferieby og da må vi stå på alle sammen.

Veldig fornøyd

– Hvordan vil du oppsummere oppstarten?

– Jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til. Vi ansatte baker Håvard Hetle i starten av mai. Siden har vi jobbet tett sammen. Vi brenner begge to for å lage optimale produkter. Vi gleder oss over mye skyt både for søtbaksten og for brødene som blir laget på egendyrket surdeig. I våre brød og rundstykker er det ikke brukt gjær i det hele tatt, kun flott norsk mel som er steinmalt og som inneholder masse flotte organismer som vi dyrker frem, sier Taklo og fortsetter:

– Vi har begrenset utvalget vårt voldsomt i forhold til det vi har på Majas. Vi har ikke begynt å lage kaker her på surdeigsbakeriet og det er ikke sikkert vi skal det heller. Vi blir kanskje bare et bakeri og så får vi supplert kaker fra Majas. Totalt har vi et sted mellom 20 og 25 produkter på Majas surdeigsbakeri. Vi har for eksempel bare fem brød. Det er et bevisst valg. Det ser ut til at vi har truffet med konseptet og omsetningen ligger der jeg drømte om. Fortsetter vi slik bør vi kunne nå målet om 10 millioner kroner netto i omsetning om to år.

Majas Surdeigsbakeri i Larvik har blitt godt mottatt.

Trives med håndverket

Taklo trives med å komme tettere på håndverket.

Det vanket både blomster og lovord til Pål Taklo under åpningen av Majas Surdeigsbakeri.

– Dette er veldig håndverk. Man må følge deigene på en annen måte og man kan ikke ta noen snarveier. Deigen er ferdig når den er ferdig. Det er fascinerende å jobbe på denne måten. Det gjelder å jobbe riktig og få det til å gå smidig. Det er veldig mye nytt med nye prosesser og logistikk som skal innarbeides. Vi jobber med å skru det litt til hver dag. For meg selv er det mest utfordrende å jobbe som baker samtidig som vi om sommeren er 70–80 ansatte på våre fire steder. Det er krevende. Jeg skal jo ikke bare bake, jeg må sitte litt på kontoret. Den siste tiden har det blitt mye søndagsjobbing, men det går. Og så er det jo morsomt og spennende å være i en slik etableringsfase.

Bakeriet søker nå etter en lærling.

– Ja, vi ønsker oss en dedikert lærling som vi kan lære opp til å bake på denne måten

Tester Larvik

Majas Surdeigsbakeri benytter flere typer surdeig i sin propduksjon.

– Vi tester nå om Larvik er klar for dette. Om de er villige til å betale mye mer for et brød og om de skjønner konseptet med norske råvarer og norsk mel der vi spiller på lag med aktører i nærmiljøet. Selv tror jeg at tiden er inne. Folk er mer bevisste på hva de putter i seg og er mer bevisste på å handle lokalt.

Alle brødene i bakeriet koster 75 kroner. Til gjengjeld veier de ett kilo.

– Ut fra vekt er det ikke spesielt dyre brød og vi har fått masse faste kunder.

– Det blir en hektisk sommer?

– Ja, nå er det bare å bite tenne sammen. Fremover venter det oss mye mer trøkk. Vi vil få mange svar i løpet av sommeren. Dette setter fremtidens standard både for meg selv og for Majas som konsept. Og så skal vi ha det moro på veien. Flere bransjekolleger har allerede vært innom og sett. Det er veldig moro, sier Pål Taklo.

Majas Surdeigsbakeri har 20-25 produkter i sortimentet.
Powered by Labrador CMS